Personen- en familierecht omvat alle juridische kwesties over uw persoon, gezin en familie. Dit rechtsgebied behandelt uiteenlopende onderwerpen zoals echtscheiding, adoptie, afstamming, samenwonen, huwelijk, alimentatie, omgangsregeling, naam, ouderlijke gezag, bewind en voogdij.
Het familiaal vermogensrecht bevat de regels over huwelijkscontracten en samenlevingsovereenkomsten. Verder regelt het wat er met uw vermogen gebeurt als u en uw partner uit elkaar gaan. Tot slot omvat het regels over schenkingen, erfenissen en testamenten.
Bij voorkeur brengen we partijen rond de tafel om hun zaak via een minnelijke regeling af te ronden. Als dat niet aangewezen of mogelijk is, staan we u deskundig bij voor de rechter.
Als uw huwelijk strandt, begeleiden we u graag om de scheiding zo sereen en zo goed mogelijk te laten verlopen.
We staan u bij en adviseren u over:
Samen door het leven gaan houdt rechten en plichten in.
Neem dan gerust contact op.
Ook als u of uw partner het huwelijk of de samenwoonst wil beëindigen, kunt u bij ons terecht voor advies en bijstand.
Als partners uit elkaar gaan of als er sprake is van een nieuw samengesteld gezin, dan roept dat vanzelfsprekend tal van vragen op.
Weet alvast dat u als ouder niet alleen plichten, maar ook rechten hebt.
Neem gerust contact op als u:
De afstammingsband tussen ouders en kinderen houdt voor beide partijen rechten en plichten in. Zo bepalen afstammingsbanden bijvoorbeeld de erfopvolging en de plicht tot onderhoud. Kortom een afstammingsband vaststellen of betwisten heeft zware juridische gevolgen.
Onze advocaten familierecht adviseren en begeleiden u graag.
Ook als grootouder kunt u bij ons terecht, bijvoorbeeld als u opnieuw contact wilt met uw kleinkinderen.
Bent u zelf niet de ouder van het kind, maar hebt u toch een bijzondere band opgebouwd die u wilt bewaren, neem dan gerust contact op.
We informeren u graag.
Bij een jeugdbeschermingsdossier krijgt de minderjarige een jeugdadvocaat toegewezen. De jeugdadvocaat verdedigt alleen de belangen van de minderjarige, niet die van ouders of derden.
Ook als ouder kunt u een beroep op ons doen, zodra uw kind een jeugdadvocaat krijgt toegewezen. In dit geval verdedigen we úw belangen. Als de jeugdrechter beslist om uw kind onder toezicht te plaatsen, dan belt u ons best meteen op.
Zo kunnen we van bij het begin de belangen van u en uw gezin behartigen.
In sommige situaties is een meerderjarige niet of niet langer bekwaam om zijn belangen zelf te behartigen: meerderjarigen met een mentale achterstand bijvoorbeeld, of meerderjarigen die geestelijk onbekwaam zijn of bijstand nodig hebben vanwege hun gevorderde leeftijd.
In dit soort situaties zorgen we dat de meerderjarige en zijn goederen beschermd worden door snel en efficiënt de nodige maatregelen te treffen.
Mogelijk vraagt u zich af of u zélf beschermingsmaatregelen kunt treffen voor het geval u niet langer kunt beslissen? Ook daarover adviseren we u graag.
Hebt u trouwplannen, dan kunt u samen een huwelijkscontract opstellen. Hierin maakt u afspraken over de huwelijksgoederen. Informeer u vooraf goed over de verschillende mogelijkheden en laat u deskundig bijstaan. Zo bent u zeker dat uw huwelijkscontract aansluit bij uw noden en wensen.
Vanzelfsprekend geldt dit ook als u beslist om samen te wonen. Partners die samenleven kunnen via een samenlevingsovereenkomst duidelijke afspraken maken.
Het voordeel van een huwelijkscontract of een samenlevingsovereenkomst is dat er schriftelijk vaststaat wat er gebeurt met de goederen die u samen verwerft én met de schulden, gemaakt tijdens het huwelijk of de samenwoonst.
Koppels die trouwen of samenwonen, bouwen vaak een gemeenschappelijk vermogen op en maken gemeenschappelijke schulden.
Tot het vermogen behoren bijvoorbeeld:
Na de scheiding moet dit vermogen verdeeld worden en de schulden vereffend. Hoe dit gebeurt hangt af van de samenlevingsvorm waarvoor u en uw partner gekozen hebben: een huwelijk, een wettelijke of een feitelijke samenwoonst. Hebt u bovendien een samenlevingscontract afgesloten, dan gelden de afspraken die daarin zijn gemaakt.
Om duidelijkheid te krijgen over uw concrete situatie, kunt u met ons een afspraak maken.
Enkele scenario’s waarbij we u kunnen bijstaan:
Als u een naaste verliest, belandt u in een rouwproces. Tegelijk moet u ook administratieve en praktische zaken regelen. Dit is niet altijd evident. Vooral als het gepaard gaat met familiediscussies of ruzies.
Onze advocaten adviseren u over uw rechten en behartigen uw belangen op een serene wijze. We onderhandelen met de notaris en leiden u door familierechtelijke procedures.
We helpen u bij:
Deze advocaten zijn
gespecialiseerd in familierecht