Sociaal Zekerheidsrecht
Doordat Desdalex beschikt over een brede kennis én ervaring, zijn wij bij uitstek de juiste keuze om u bij te staan met advies en begeleiding in bijvoorbeeld procedures tegen, of betwistingen met overheidsinstanties.
Met socialezekerheidsrecht komen zowel werkgevers als werknemers in aanraking bij o.a. volgende zaken:
- Arbeidsongevallen
- Beroepsziekten of arbeidsongeschiktheid
- Werkloosheid
- Arbeidsbemiddeling
- Pensioenen (Zowel wettelijke- als overlevingspensioenen en extralegale pensioenen)
- Conflicten met de RSZ of RSVZ
- Schijnzelfstandigheid of schijnwerknemerschap
- Advies over de tewerkstelling van vreemdelingen
- …
Sociaal strafrecht
Een sociaalrechtelijke inbreuk is snel gebeurd én kan grote gevolgen hebben. Ons Team heeft een ruime ervaring met bijstand bij inbreuken. Deze overtredingen zijn vaak een gevolg van een controle door de sociale inspectie in uw onderneming of op de plek waar u werkt.
Er zijn verscheidene sociaalrechtelijke inbreuken zoals bijvoorbeeld:
- Niet aangeven van arbeid of zwartwerk
- Inbreuken op de welzijnswet
- Problemen bij de tijdige of correcte betaling van loon
- Tewerkstelling van buitenlandse arbeidskrachten
Wordt u als werkgever uitgenodigd door de dienst administratieve geldboeten van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg om verweerschriften in te dienen? Ook dan verdedigen onze advocaten uw belangen.
Arbeidsrecht
Bij Desdalex Advocaten weten we precies wat een goede arbeidsovereenkomst nodig heeft of hoe u een herstructurering efficiënt aanpakt. Kortom, voor elk advies over individueel of collectief arbeidsrecht bent u bij ons aan het juiste adres. Centraal in het individueel arbeidsrecht staat het arbeidsovereenkomstenrecht (= het aanwerven, tewerkstellen en ontslaan van personeel)
U kan bij ons terecht voor vragen over bijvoorbeeld:
- Advies over de keuze van uw professioneel statuut en de gevolgen hiervan op arbeidsrechtelijk, sociaalrechtelijk, vennootschapsrechtelijk en fiscaal vlak.
- Arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld onderhandeling en opstelling van de voorwaarden, advies over loonvoorwaarden en loonoptimalisatie,alle aspecten van arbeidsduur, ouderschapsverlof, tijdskrediet, concurrentiebeding en scholingsbeding,…
- Carpolicy’s, e-mail en internetpolicy’s, geheimhoudingsovereenkomsten,….
- Beëindiging van de tewerkstelling en de gevolgen ervan
- Welzijn op het werk. Wij beantwoorden al uw vragen over de welzijnswet en de psychosociale risico’s zoals stress, geweld, burn-out, ongewenst seksueel gedrag of pesterijen.
- Collectief arbeidsrecht zoals bijvoorbeeld onderhandelingen in collectieve overlegorganen of tussen vakbonden en werkgevers.
- Sociale inspectie