Dag van het huwelijk

Geactualiseerd op 12 februari 2024

Iedereen kent wel het zilveren (25), gouden (50) of zelfs de diamanten (60) huwelijksverjaardag. Ieder jaar vieren vele koppels hun huwelijksverjaardag, maar de “dag van het huwelijk” wordt zelden gevierd. Het is dan ook weinig bekend dat elke tweede zondag van februari de Internationale Dag van het Huwelijk is.

 

Al van in de oudheid waren er diverse samenlevingsvormen in onze maatschappij. Pas vanaf de twaalfde eeuw ontwikkelde zich het huwelijk zoals men dit momenteel kent.

 

Hoewel de aanstaande echtgenoten in de aanloop naar hun huwelijk vanop hun roze wolk enkel willen denken aan de trouwjurk, de feestzaal, de openingsdans, de catering, …, kan het lonen om vanop die roze wolk ook eens stil te staan bij de gevolgen van het huwelijk.

 

Door in het huwelijk te treden zijn de aanstaande echtgenoten elkaar niet alleen getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd, maar zijn er ook belangrijke vermogensrechtelijke gevolgen waarbij men best eens stilstaat.

 

De vraag die gesteld moet worden, is de volgende : houdt men liever alles apart, kiest men ervoor om alles samen te delen of gaat ment voor een tussenoptie? Wat bij een overlijden? Gaat alles naar de kinderen, wil men net dat alles naar de andere echtgenoot gaat of werkt men een regeling ‘op maat’ uit?

 

De aanstaande echtgenoten moeten goed weten dat wanneer men niets regelt, het ‘wettelijk stelsel’ van toepassing is. Dit houdt in dat alles wat men bezit of later ooit zal bezitten meteen gemeenschappelijk is en zal zijn, behalve die dingen die men geërfd heeft of geschonken kreeg, of die gelden of zaken waarvan men kan bewijzen dat men die had vóór het huwelijk.

 

Bij het stelsel van scheiding van goederen is het net omgekeerd: alles is strikt gescheiden, tenzij men anders beslist. Dit stelsel wordt heel vaak aangeraden wanneer één van de partners ondernemer is, om onder meer het risico van een faillissement te beperken. Dit is zeker geen vanzelfsprekendheid! Maar tegelijk heeft dit stelsel dan ook soms nadelen voor de andere partner.

 

Er bestaan ook mogelijkheden die een ‘middenweg’ vormen tussen deze twee uitersten. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor een systeem van scheiding van goederen maar waaraan toch een beperkte gemeenschap wordt toegevoegd, waar men bijvoorbeeld de gezinswoning in stopt.

 

Een huwelijkscontract kan helemaal ‘op maat’ worden gemaakt naar de wensen van het aanstaande echtpaar, en kan ook een ideale tool zijn om aan erfenisplanning te doen.

 

Het is duidelijk dat er een heel aantal vragen opduiken vooraleer men in het huwelijk treedt: kiest men voor het wettelijk stelsel of stelt men een huwelijksovereenkomst op? In dat laatste geval, voor welk basisstelsel kiest men en welke modaliteiten voert men in? In principe geldt de keuze die men maakt voor de hele duur van het huwelijk, al kan men eventueel later nog wel voor een ander stelsel kiezen.

 

Maar een goede raad blijft: “Bezint eer ge begint” en herevalueer ook tijdens het huwelijk of het huwelijksstelsel waarvoor er werd gekozen nog altijd aangepast is aan de huidige situatie.

Meer artikels over familierecht

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Wat is de rol van een notaris gedurende een procedure vereffening-verdeling?

De notaris vervult een sleutelrol wanneer moet worden overgegaan tot de verdeling van een huwgemeenschap of nalatenschap: Wanneer iemand overlijdt, moeten de bezittingen en schulden...

Lees verder