Slachtoffers binnenkort geïnformeerd over voorlopige hechtenis verdachte

Wat houdt een voorlopige hechtenis is?

Als iemand verdacht wordt van een strafbaar feit waar minimaal 1 jaar gevangenisstraf op staat, kan de onderzoeksrechter in het kader van het gerechtelijk onderzoek een bevel tot aanhouding verlenen. De raadkamer beslist dan of de voorlopige hechtenis al dan niet wordt gehandhaafd. Een verdachte kan zo gedurende het hele gerechtelijk onderzoek aangehouden blijven.

Informatierecht

Momenteel hebben slachtoffers geen wettelijk recht op informatie in verband met het vooronderzoek. Dit wil zeggen dat slachtoffers niet altijd op de hoogte worden gebracht wanneer een verdachte wordt aangehouden, onder elektronisch toezicht wordt geplaatst of in vrijheid wordt gesteld. In sommige gerechtelijke arrondissementen worden slachtoffers hierover wel al op de hoogte gebracht, of gebeurt dit volgens andere regels.

Om dit te verhelpen is er nu een wettelijke informatieplicht voor slachtoffers goedgekeurd, die ervoor zorgt dat dezelfde regels overal worden toegepast. Er zijn echter wel voorwaarden en beperkingen verbonden aan deze wet.

Voorwaarden en beperkingen

Zo worden alleen slachtoffers die zich als benadeelde persoon hebben geregistreerd en de burgerlijke partijen op de hoogte gesteld. Bij het indienen van een klacht of verklaring bij de politie krijg je de optie om je als benadeelde persoon te registreren.

Deze partijen worden enkel op de hoogte gebracht over het verloop van de voorlopige hechtenis als het gaat om een misdaad of wanbedrijf waarbij de fysieke en/of psychische integriteit werd bedreigd of aangetast. Het gaat hier dan om zware feiten die een enorme impact hebben op het slachtoffer zoals bijvoorbeeld bedreigingen of geweld.

Er wordt ook niet over elk aspect van het dossier informatie verschaft. Zo wordt een partij enkel op de hoogte gebracht over:

  • Het afleveren of opheffen van een bevel tot aanhouding;
  • De beslissing tot uitvoering van de voorlopige hechtenis onder elektronisch toezicht;
  • De beslissing om de verdachte in vrijheid te stellen;
  • De voorwaarden die aan de verdachte worden opgelegd die in het belang zijn van de benadeelde persoon en burgerlijke partij en wanneer deze wijzigen of opgeheven worden. Denk dan aan bijvoorbeeld een contactverbod.

 

Normaal zal de griffie de benadeelde persoon of burgerlijke partij zo snel mogelijk en uiterlijk binnen de 24u via het meest geschikte communicatiemiddel op de hoogte brengen. Het slachtoffer kan ook vragen dat een afschrift van deze informatie aan hun raadsheer of aan de bevoegde gemeenschapsdiensten – zoals politie of slachtofferhulp – wordt bezorgd.

Er geldt echter één belangrijke uitzondering op deze informatieplicht. Als er concrete aanwijzingen bestaan dat de verdachte door deze kennisgeving zelf schade zou kunnen oplopen – door bijvoorbeeld een vergeldingsactie – dan worden de slachtoffers niet op de hoogte gesteld.

Wanneer?

Deze wet zal pas volgend jaar op 1 april in werking treden. Tot dan hangen slachtoffers dus nog steeds af van de goodwill van het openbaar ministerie van hun arrondissement.

Bijkomende vragen?

Heeft u vragen over de inhoud van voormeld artikel, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons op info@desdalex.be of maak eenvoudig een afspraak via onderstaande knop.

 

Afspraak Maken

Meer artikels over strafrecht

Laatste Nieuws Update

“Zorg dat het geld terugkomt, of al uw zonen zullen afgemaakt worden”: ex-lief eist gestolen 450.000 euro terug bij familie van drugscrimi­neel Mr. Xavier Potvin...

Lees verder

Kris Luyckx, advocaat van Jamal Ben Saddik

In een van de dossiers eist de bekende kickbokser Jamal Ben Saddik een schadevergoeding. “Door de aanslagen tegen zijn familie mocht hij zijn sportschool niet...

Lees verder