Laatste Nieuws Update

Geactualiseerd op 10 juni 2024

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers

De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden dit vonnis wel enigszins verwacht, maar we zullen nooit alles weten wat zich daar heeft afgespeeld.” Voor de familie kan het rouwproces nu eindelijk starten. “Zij hebben destijds pas na vier maanden afscheid van Emmy kunnen nemen en kunnen nu vier jaar later eindelijk de pagina omslaan en het rouwproces starten”, zegt meester Kris Luyckx.

31/05/2024 – Het Nieuwsblad – Klik hier om het volledige artikel te bekijken

***

Antwerpse kickbokser Jamal Ben Saddik (33) riskeert celstraf in fraude- en witwasdossier: “Hij hielp zijn broer de rechtbank te bedriegen”

31/05/2024 – Het Nieuwsblad – Klik hier om het volledige artikel te bekijken

***

Oostendenaar die buurvrouw ombracht en in stukken sneed, is door de volksjury schuldig verklaard aan roofmoord

Een opluchting voor de familie van de vrouw, zegt advocaat Kris Luyckx. “Hij heeft veel meer duidelijkheid gegeven over wat er in laatste momenten gebeurd is met de mama, en wat de laatste momenten in haar leven waren. Ik denk dat dat een kleine troost kan zijn voor de familie. Dat hij schuldig verklaard is, is voor die mensen na 4 jaar en 2 maanden een eerste stap in gerechtigheid.”

30/05/2024 – VRT nieuws – Klik hier om het volledige artikel te bekijken

***

Personeel van crèche staat terecht voor dood van baby, die twintig minuten lang op buikje lag: “De babyborrel bleek achteraf het afscheid”

Advocaat Xavier Potvin stond de derde kinderverzorgster bij. “Mijn cliënte heeft een zwaar gevoel bij deze zaak. Had ze meer kunnen doen?

28/05/2024 – Het Nieuwblad – Klik hier om het volledige artikel te bekijken

***

Wetsdokters getuigen over autopsie in zaak-Spuikommoord: “Hoe dit gebeurd is, vereist een zekere ‘vakkundigheid’”

Al-Baghdadi zat met zijn hoofd in zijn handen en keek geen enkel moment naar de schokkende beelden. Toen Meester Kris Luyckx, die de familie van Emmy vertegenwoordigt, hem vroeg om toch eens recht te staan en naar de foto’s te kijken, begon hij hevig te huilen en bleef hij wegkijken. “Het versnijden van het lichaam is toch met een zekere vakkundigheid gebeurd”, verklaarde dokter Werner Jacobs.

28/05/2024 – Het Nieuwsblad – Klik hier om het volledige artikel te bekijken

***

Assisen Spuikommoord: Khaldoon Al-Baghdadi bekent roofmoord op buurvrouw Emmy Geboers, omstandigheden nog onduidelijk

Meester Luyckx verwees ook naar de gruwel van de feiten. “We willen de volgende dagen tot op de bodem gaan. Niet alleen om te weten wat die man gedaan heeft, maar ook om te weten te komen wat hem bezield heeft.”

24/05/2024 – KW – Klik hier om het artikel te bekijken

***

De gruwelijke afslachting van Emmy (67), waarvoor bovenbuur (42) in assisenhof staat: “Wat ik gedaan heb, is zeker nog niet veel gebeurd hier?”

De advocaten van de burgerlijke partijen zijn Jan De Winter, Justine Kochuyt, Kris Luyckx en Sander Van den Bossche. Voor de verdediging treden Frederieke Cloet en Nino Darsalia op.

23/05/2024 – Het Laatste Nieuws – Klik hier om het artikel te bekijken

***

Jury uitgeloot op assisenproces over roofmoord in Oostende

Voor de dochters en kleinkinderen van het slachtoffer stelden meester Kris Luyckx en meester Sander Van den Bossche zich burgerlijke partij.

22/05/2024 – KW – Klik hier om het artikel te bekijken

***

ASSISEN. Jury oordeelt volgende week over Poolse man die mogelijk buurvrouw en ex een mes in de keel stak: “Mijn DNA op dat mes? Ja, dat was aan tafel gebruikt”

Mr. Xavier Potvin vertegenwoordigt de nabestaanden van Halina Marciniak.

07/05/2024 – Het Laatste Nieuws – Klik hier om het artikel te bekijken

***

ASSISEN. Burgerlijke partij ziet pizzamoord als een executie: “Met de loop tegen de schedel”

Kris Luyckx had een tiental argumenten klaarliggen. “In die branche ben je altijd gewapend. Dat hoort erbij. De broer van Edit kwam voor de politie aan in de pizzeria en verstopte al twee telefoons. Het wapen zou al lang in Albanië kunnen zitten.”

28/02/2024 – Nieuwsblad – Klik hier om het artikel te bekijken

***

Verdediging argumenteert wettige zelfverdediging of uitlokking.

Kris Luyckx ging verder op het verhaal van zijn cliënt, dat Edit een beweging naar een wapen maakte – al had Afrim geen enkel wapen gezien – en daarop met het zijne vijf keer schoot. Hij legde uit waarom het aannemelijk was dat Edit een wapen had, onder meer aan de hand van Sky ECC-berichten en de algemene bendecontext waarin wapens de norm zouden zijn.

Uit het onderzoek bleek dat Edit en zijn familie bedreigde voor 55 kilo cocaïne die Afrim gekregen had, goed voor twee miljoen euro. De verdediging zag in die dreiging een reden voor Edit om uitgelokt te zijn en zijn eigen wapen boven te halen, dat hij buiten op straat al gewapend had. “Is het niet logisch dat iemand die zolang onder druk gezet en gekoeioneerd is, wiens ouders en kinderen bedreigd zijn, binnenkomt en zich overmand voelt door woede?”, vroeg Luyckx zich af.

MSN – Klik hier om het artikel te bekijken.

***

Vanavond groot debat over legalisering van cannabis

Moet cannabis gelegaliseerd worden of niet? Die discussie wordt vanavond opnieuw gevoerd bij Green Grown Cannabis Store in Mechelen. Volgens de zaakvoerder is het het eerste grote debat in België dat over het legaliseren van cannabis georganiseerd wordt. Ondermeer advocaat Kris Luyckx , dokter en voormalig senator Patrik Vankrunkelsven en Vooruit-politica Jinnih Beels nemen deel aan het debat.

20/02/2024 – RTS – Klik hier om het volledige artikel te bekijken

***

Advocate waarschuwt voor 5 dure fouten tijdens een scheiding: “Wat heb je aan 5.000 euro ‘winst’ als je evenveel aan de notaris betaalt?”

familierechtadvocate Mr. Claudia Van de Velde deelt waardevolle inzichten om dure fouten te vermijden tijdens een scheiding.

04/02/2024 – HLN – Klik hier om het artikel te bekijken

***

Vete tussen families leidt tot moordpoging: “Hij reed zonder te remmen in op het groepje mensen”

Advocaat Kris Luyckx vroeg de herkwalificatie. Volgens hem had zijn cliënt helemaal niet de intentie om het slachtoffer te doden. “Het was een ongelukkige ingeving om naar de anderen toe te rijden, maar het ging om een aanrijding aan lage snelheid, absoluut geen moordpoging. Hij beseft dat hij fout is geweest en ik vraag dan ook om mijn cliënt een straf met probatievoorwaarden, zoals een contactverbod, op te leggen”, aldus de raadsman.

01/02/2024 – Nieuwsblad – Klik hier om het artikel te bekijken

***

“Zorg dat het geld terugkomt, of al uw zonen zullen afgemaakt worden”: ex-lief eist gestolen 450.000 euro terug bij familie van drugscrimi­neel

Mr. Xavier Potvin staat een van de beklaagden bij in deze zaak, waarin een enorme som gestolen gelden worden teruggeëist.

18/09/2023 – HLN – Klik hier om het artikel te bekijken

***

Deze maand zijn er veel scheidingen. Experts geven 8 adviezen. “Het is de back to reality maand”

September is scheidingsmaand. Hoe komt het dat we nu meer dan anders de knoop door hakken? Mr. Claudia Van de Velde is al meer dan 30 jaar familierechtbadvocaat en gaf wat duiding.

18/09/2023 – HLN – Klik hier om het artikel te bekijken

***

Nederlanders die aanslagen pleegden in Antwerpen riskeren vier jaar cel: “Dacht dat we naar de ‘hoerenstraat’ gingen”

In een van de dossiers eist de bekende kickbokser Jamal Ben Saddik een schadevergoeding. “Door de aanslagen tegen zijn familie mocht hij zijn sportschool niet openen”, zei zijn advocate,

Jamal Ben Saddik stelde zich burgerlijke partij in het dossier. In de maanden na de schietpartij wilde de kickbokser een sportschool openen. Dat werd hem echter tijdelijk verboden door de burgemeester omdat er een gevaar zou zijn voor de maatschappelijke veiligheid. “In die beslissing en in een later arrest van de Raad van State wordt verwezen naar de eerdere aanslagen tegen de familie van mijn cliënt”, legde zijn advocate mr. Valérie Van Roost uit.

***

Proces aanslagen: volksjury doorstaat stresstest, kritiek blijft

“Deze procedure is duur, tijdrovend en niet efficiënt. Er waren momenten dat er geen kat meer in de zaal zat.” ~ Kris Luyckx – advocaat slachtoffers

25/07/2023 – De Tijd – Klik hier om het artikel te bekijken

***

Met almaar meer vrouwelijke advocaten groeit roep om cultuuromslag

01/07/2023 – De Tijd – Klik hier om het artikel te bekijken

***

“Mijn gevoel was sterker dan mijn verstand”: meester Peter verklaart waarom hij 29 jaar lang zijn ‘knuffelmeisjes’ misbruikte

31/05/2023 – Het Laatste Nieuws – Klik hier om het artikel te bekijken

***

Als we met een vriendin een koffiebar openen, sluiten we een contract. Als we trouwen, doen we dat vaak meer onbezonnen, zegt advocate Claudia Van de Velde. Haar advies: Regel je zaakjes vóór je in een huwelijk stapt. Dat zou de logica zelve moeten zijn.

Claudia Van de Velde: Je hoort het soms van vrienden of kennissen: verlaat onder geen beding de woning aan het begin van een scheiding, want dan verlies je je rechten. Goed bedoeld, maar dat geldt al een tijdje niet meer. Wie er in afwachting van de definitieve scheiding mag blijven wonen, wordt beslist op basis
van tal van factoren. In de jaren 90 was dat in 99% van de gevallen nog de moeder met de kinderen. Papa moest maar een appartementje gaan zoeken, want hij kreeg de kinderen toch maar één keer om de twee weken te zien. Dat was een ongelijke behandeling op basis van geslacht die terecht is rechtgetrokken. Vandaag gaat de absolute voorkeur naar een gelijke verblijfsregeling van de kinderen en worden beide ouders als gelijkwaardige opvoeders beschouwd. Dat maakt ook dat de moeder niet per definitie in de gezinswoning blijft. Let wel: de familierechter beslist alleen over voorlopige maatregelen. Het is pas als de scheiding definitief is, dat de door de familierechtbank aangestelde notaris zich buigt over de vereffening en verdeling. Dan wordt ook de afrekening gemaakt en moet de partner die tijdelijk in de woning blijft een vergoeding voor bewoning betalen aan de andere partner. Zo komt men soms tot situaties waarbij iemand die fel heeft gevochten om in de woning te kunnen blijven dan een verrassende rekening gepresenteerd krijgt. Het is immers dan dat hypothecaire aflossingen, belastingen (onroerende voorheffing) en brandverzekering worden verdeeld en verrekend op je aandeel. Dus als je drie jaar in die woning bleef, moet je voor heel die periode een bezettingsvergoeding’ betalen.

13/05/2023 – Het Laatste Nieuws – Klik hier om het artikel te bekijken

***

Die 50/50-verdeling kan sommige mensen echt overvallen”: zo kom je niet voor verrassingen te staan bij een echtscheiding

Bijna één op de twee huwelijken eindigt in een scheiding. En hoewel vechtscheidingen steeds vaker vermeden worden, voelen ex-partners zich in het proces wel nog dikwijls benadeeld. Advocate Claudia Van de Velde, gespecialiseerd in familierecht, weet hoe je bij een scheiding niet voor verrassingen komt te staan: “Vroeger moest er een schuldige aangeduid worden. De wet vroeg toen eigenlijk om zo veel mogelijk met modder naar elkaar te gooien. ”

15/05/2023 – HLN – lees het volledige artikel hier

***

Leden Noord-Franse voetbalploeg krijgen tot 9 jaar cel voor home-invasions en diefstal luxehorloges van Bart Versluys en Miguel Dheedene

Een jaar geleden werden Miguel Dheedene en Bart Versluys opgeschrikt door een gewelddadige overval. De daders gingen er vandoor met de luxehorloge van hun slachtoffers. De daders werden ook gelinkt aan twee gewelddadige home-invasions. Mr. Kris Luyckx stond Dheedene bij in deze procedure.

Het verdict: de daders kregen tot 9 jaar cel.

27/04/2023 – Nieuwsblad – Lees het volledige artikel hier

***

Tot negen jaar cel voor diefstal luxehorloges Versluys en Dheedene

De rechtbank legde een provisionele schadevergoeding van respectievelijk 265.000 euro en 185.000 euro op, de aankoopwaarde van de horloges. Volgens Kris Luyckx, de advocaat van Dheedene, kost het horloge nu veel meer. ‘Het gaat om stukken die erg schaars op de markt gebracht worden en waarvoor jarenlange wachtlijsten zijn.’

27/04/2023 – De Tijd – Lees het volledige artikel hier

***

“Cheerleader” (45) ontfutselt naaktbeelden van 28 Vlaamse jongens en wordt in auto betrapt met tiener op schoot: “Ik was rijles aan het geven”

Als wederdienst moesten ze dan naaktbeelden van zichzelf bezorgen. “Een heel sluwe manier om kinderporno aan te maken”, stelde Kris Luyckx, de advocaat van Child Focus.

24/04/2023 – Nieuwsblad- Lees het volledige artikel hier

***

“Wetswijziging moet leiden tot meer spijtoptanten

Meester Kris Luyckx is de eerste advocaat die het principe van de spijtoptantenregeling heeft laten toepassen in België.

03/04/2023 – De Morgen – lees het volledige artikel hier

***

Duitse ‘groomer’ overtuigde 28 Vlaamse jongens om naaktfoto’s van zichzelf te sturen: “Beangstigend hoe ver deze man reed om de feiten te plegen”

“Hij bezorgde hen eerst zelf expliciete beelden, zogezegd van het tienermeisje”, verduidelijkt Kris Luyckx, de advocaat van Child Focus. “Als wederdienst moesten ze dan naaktbeelden van zichzelf bezorgen. Een heel sluwe manier om kinderporno aan te maken.”

28/03/2023 – Het Nieuwsblad – lees het volledige artikel hier

***

Luik: proces tegen ‘Bolle Jos’ & Co zonder ‘El Pres’

Door de grote Vlaamse aanwezigheid zullen ook veelgevraagde strafpleiters als Kris Luyckx, Anthony Malego, Jurgen Millen, Liliane Verjauw en Bert Van Mechelen op het proces in Luik optreden.

27/03/2023 – PNWS – lees het volledige artikel hier

***

Vonnis over ex-stadsbediende die adressen doorspeelde aan drugsmilieu uitgesteld, advocaat Muslim I. vraagt heropening debatten

Advocaat Kris Luyckx vroeg vandaag een heropening van de debatten voor zijn cliënt Muslim I., die optrad als tussenpersoon voor ‘De Algerijn’. Donderdag werd normaal het vonnis uitgesproken in de zaak van Jorida P. (28). Advocaat Kris Luyckx vroeg echter om de zaak uit te stellen en de debatten voor zijn cliënt Muslim I. te heropenen. Muslim I. werd al eerder veroordeeld voor andere drugszaken. Luyckx wil een nieuw pleidooi over de strafmaat van zijn cliënt in deze zaak, zodat een deel van de straf zou kunnen worden opgeslorpt door de eerdere veroordelingen.

23/03/2023 – Het Laatste Nieuws – lees het volledige artikel hier

***

Bart versluys wil zware schadevergoeding na brutale overval en diefstal horloge

“Een drieste en gewelddadige overval waarbij heel specifiek zijn horloge Patek Philippe werd afgenomen”, zei zijn advocaat Kris Luyckx.

23/03/2023 – Focus WTV – lees het volledige artikel hier

***

Marta en Stijn verloren hun zoon bij de geboorte: ‘‘Soms sterven baby’s nu eenmaal,’ zei de gynaecologe. We waren verbijsterd. Excuses hebben we nooit gekregen’

22/03/2023 – Humo – lees het volledige artikel hier

***

Leden Noord-Franse bende riskeren 9 jaar cel voor home-invasions en diefstal luxehorloges van Bart Versluys en Miguel Dheedene

De slachtoffers vermoeden ook dat de Fransmannen niet de grote leiders waren. “Ze zijn getipt”, meent advocaat Van Laer. “Deze mannen kennen het verschil niet tussen een vals of echt horloge”, pikt Dheedene zijn advocaat Kris Luyckx in. “Hoe zou een Fransman mijn cliënt ook kennen?”

Na urenlang pleiten werd het dossier in beraad genomen door de Gentse rechtbank. Het vonnis valt tegen 27 april. Projectontwikkelaar Bart Versluys vroeg van de verschillende beklaagden een schadevergoeding van 355.000 euro en ondernemer Miguel Dheedene één van 253.000 euro.

“Ik heb maanden angstig over mijn schouder gekeken”, getuigde die achteraf. “Gelukkig ben ik wel gespaard van dat zwaar geweld. Maar het is vooral jammer dat ik mijn Philip Patek kwijt ben. Ik wou die als erfstuk geven aan mijn zoon (zijn partner Aisha Van Zele is namelijk zwanger, red).”

23/03/2023 – GVA – lees het volledige artikel hier

***

Advocaat van medeschachten Kris Luyckx: “Mijn cliënten zijn slachtoffer en dat is erkend door het Openbaar Ministerie”

Kris Luyckx, de advocaat van enkele medeschachten, reageerde vanmiddag voor onze camera voor een update over de verloop van het proces.

13/03/2023 – ROBTV – bekijk de nieuwsupdate hier

***

Uitvinder uit ‘Team Scheire’ randt 11-jarig meisje aan “uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid”

Advocaat Xavier Potvin, die de ouders bijstaat, vond het schandalig dat Anthony L. een deel van de schuld afschuift op het 11-jarige meisje. Zij zou om de rugmassage hebben gevraagd. Toen hij haar betastte, zou ze volgens hem zelf hebben gevraagd om verder te gaan. Advocaat Potvin: “Die verklaring is walgelijk als je nadien het videoverhoor van het slachtoffer bekijkt. Het meisje besefte heel goed wat er gebeurde en gaf meteen aan dat zij dat niet wilde. ‘Ik kreeg snoepjes als ik meewerkte’, zei het meisje in haar verhoor.”

De ouders vroegen de rechtbank om een veroordeling zodat zij toch enige vorm van gerechtigheid vinden. Het meisje stelt het momenteel redelijk goed en is niet meer bezig met de feiten. Vraag is of dat zo zal blijven tijdens haar pubertijd. De vriendschap met Anthony L. is voor eeuwig voorbij. De excuses die een trillende Anthony L. tot slot wilde aanbieden, kwamen veel te laat. “Schijnheiligaard”, sneerde de vader naar zijn vroegere vriend.

De 45-jarige Anthony L. uit Schilde begrijpt niet wat hem bezielde toen hij een 11-jarig meisje aanrandde. Het dochtertje van vrienden kwam in de zomer van 2021 logeren bij zijn kinderen. “Er was geen seksuele drang”, zei de uitvinder die onder andere meewerkte aan het tv-programma ‘Team Scheire’. De openbare aanklager vorderde maandagmorgen 30 maanden celstraf met probatie-uitstel. De excuses van de verdachte vielen niet in goede aarde bij de ouders van het meisje.

20/03/2023 – HLN –  lees het volledige artikel hier

***

Lichtere straf gevorderd voor enkele Reuzegommers, medeschacht van Sanda Dia: “Wil gewoon dat dit voorbij is”

Luyckx: “Mijn cliënten willen duidelijk stellen: de kleur van Sanda heeft in dit dossier geen rol gespeeld”

“Het is belangrijk dat er een duidelijk signaal wordt gegeven”, vindt advocaat Kris Luyckx. “Wij willen meegaan in de conclusie dat er al heel veel gevolgen zijn voor de beklaagden. Maar wij willen duidelijk maken dat dit echt niet kan. Wij kunnen dit niet blauw-blauw laten.”

“Bovendien is het ook een deel van de opvoeding om te leren om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden. En we willen zeker ook duidelijkheid over wie nu die visolie heeft toegediend. Op dat vlak zijn we in het proces in Hasselt wat op onze honger blijven zitten.”

Luyckx spreekt over “ernstige inschattingsfouten”. “Het werd altijd maar zwaarder en bruter.” En hij noemt ook “normvervaging”, met name als het gaat over druggebruik tijdens de doop.

De advocaat hoopt dat het arrest nog voor de zomervakantie volgt. “Dat zou voor mijn cliënten deze zaak eindelijk op een bepaalde manier kunnen afsluiten.”

En dan volgt een opvallende toevoeging: “Mijn cliënten willen ook nog duidelijk gezegd hebben: de huidskleur van Sanda Dia heeft in dit dossier geen rol gespeeld. Sanda was een van hen, een van hun goede vrienden, ze zagen zijn kleur niet.”

Advocaat Luyckx: “De 2 studenten die mee gedoopt werden met Sanda Dia zijn ook slachtoffers: die erkenning is belangrijk”

Advocaat Kris Luyckx, die pleit voor de 2 schachten die de Reuzegom-doop wel overleefden, zegt dat zijn cliënten er alle belang bij hebben dat er spoedig een beslissing komt in dit dossier. “Wat er in Hasselt is gebeurd (de stelling van de rechter in eerste aanleg dat ze enkel kon oordelen over de laatste dag van de doop, red.) heeft iedereen verbaasd. Naar vorm en inhoud sloeg dat op niks. Wij stellen ons dus op hetzelfde standpunt als het openbaar ministerie dat het beroep ontvankelijk moet worden verklaard.”

Hij stelt dat zijn cliënten vooral nieuwsgierig waren naar de doop van Reuzegom. “Hun uiteindelijke bedoeling was om een goede band te smeden, met elkaar, maar ook met Sanda. Want ze waren ook zeer goede vrienden.” Wat de feiten betreft, verwijst hij vooral naar het betoog van het openbaar ministerie.

13/03/2023 – VRT – lees het volledige artikel hier

***

Twee schachten die doop Sanda Dia wél overleefden, nemen geen afstand van doopmeesters: “We weten dat niemand van hen dit gewild heeft”

Luyckx ging dieper in op die “dubbele houding” van zijn cliënten. Hij verwees ook naar de moeder van de afwezige “Cédric”, die na de hele heisa in een bemiddelingstraject is gestapt met twee Reuzegommers. Een poging om hun handelen te begrijpen. Dat laatste probeert “Maxim” ook zelf, zei hij.

13/03/2023 – Nieuwsblad – lees het volledige artikel hier

 

 

Meer artikels over aansprakelijkheids – en verzekeringsrecht

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht Op 1 september 2023 treedt het nieuw boek XIX WER ‘Schulden...

Lees verder

Bouwen en verbouwen in Vlaanderen: zijn er vereenvoudigde vergunningsregels op komst ?

Wil je een vergunning aanvragen als ondernemer? Of ben je een particulier met bouwplannen? Lees hier welk effect de vereenvoudiging zal hebben op uw aanvraag....

Lees verder