Is het verkopen van lachgas strafbaar?

Is het verkopen van lachgas met het oog op ‘recreatief’ of ‘oneigenlijk’ gebruik strafbaar?

Het ‘recreatief’ gebruik van lachgas (distikstof(mon)oxide) is al enige tijd opnieuw aan een opmars bezig. Nieuw is het fenomeen evenwel niet. Deze praktijk, waarbij men lachgas als roesmiddel inhaleert via het gebruik van een ballon, blijkt vandaag opnieuw populair in het uitgaansmilieu.

Waarvoor wordt lachgas gebruikt?

Men gebruikt lachgas onder meer in de medische sector en als voedingsadditief. Daarom is lachgas ook relatief gemakkelijk verkrijgbaar via de aankoop van slagroompatronen (legale gaspatronen voor slagroomtoestellen). Steeds vaker duiken ook de grotere lachgastanks van 2kg op. Deze tanks biedt men op verschillende websites te koop aan.

Wat is het effect van lachgas?

Lachgas is een zogenaamde vorm van een ‘legal high’. Men gebruikt het vaak ‘recreatief’ als een roesmiddel of als een soort van partydrug. Op zich is het geen illegale drug en valt het niet onder de Drugwetgeving.

Het effect van het gebruik voel je vrijwel direct en het houdt normaal slechts enkele minuten aan. Diverse bronnen tonen aan dat het inhaleren van lachgas schadelijk kan zijn, in het bijzonder bij overmatig of langdurig gebruik, waarbij mogelijks hersenschade ontstaat.

De politie en het Parket treden sinds dit jaar merkbaar strenger op tegen de verkoop van lachgas

Vermeende particuliere verkopers worden daarbij in het bijzonder vervolgd voor inbreuken op de wet inzake de ambulante handel.

In die Wet betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten bestraft men inbreuken met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 jaar en/of een geldboete van 26 tot 1000 frank (euro). Simpel gesteld bestraft men de gedraging waarbij iemand zaken verkoopt zonder daarvoor over de nodige vergunningen te beschikken.

De eerste correctionele veroordelingen zijn ondertussen ook een feit

Naast deze aanpak, vindt men in de praktijk nog minstens 3 andere manieren terug om het fenomeen aan te pakken en de verkoop dus te ‘ontmoedigen’.
Dat doet men via:

  1. het bestraffen van de inbreuken op de wetgeving inzake de voedselveiligheid en op de milieuwetgeving
  2. het bestraffen van inbreuken op de ADR-wetgeving, die betrekking heeft op de wijze van verpakken en vervoer van lachgas(flessen)
  3. het beboeten van het gebruik (en verhandelen) van lachgas via politiereglementen waarbij inbreuken strafbaar worden gesteld door het opleggen van de zogenaamde GAS-boetes

 

Politionele of gerechtelijke tussenkomsten gaan vaak ook gepaard met de inbeslagname van onder meer de lachgasattributen en het vervoermiddel (bv. de wagen waarin men de lachgasflessen vervoert).

Wetswijzing om de problematiek aan te pakken

Op 11/2/2021 kwam in het kader van de aanpak van deze problematiek een wetswijziging tot stand. Men wijzigde de wet betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten. De wijziging heeft als doel om de verkoop aan minderjarigen van metalen patronen met distikstofmonoxide te verbieden.

Zo is het nu verboden om metalen patronen met distikstofmonoxide bestemd voor spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Verkoopt een handelaar dit toch aan een jongere onder de 18 jaar? Dan kan hij bij vastgestelde inbreuken veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete van 3.000 euro. Deze maatregelen traden in werking op 5/3/2021.

Kortom, er bestaat dus geen specifiek aangepaste wetgeving om het verkopen van lachgas als roesmiddel strafbaar te stellen. Echter kan je er dus wel degelijk strafrechtelijk voor vervolgd worden, afhankelijk van de specifieke situatie.

Bijkomende vragen?

Aarzel niet om ons team Strafrecht te contacteren!

Wist u dat we ook eerstelijnsadvies bieden via onze webshop? Zowel fysiek als digitaal!

Webshop

Meer artikels over strafrecht

Laatste Nieuws Update

“Zorg dat het geld terugkomt, of al uw zonen zullen afgemaakt worden”: ex-lief eist gestolen 450.000 euro terug bij familie van drugscrimi­neel Mr. Xavier Potvin...

Lees verder

Kris Luyckx, advocaat van Jamal Ben Saddik

In een van de dossiers eist de bekende kickbokser Jamal Ben Saddik een schadevergoeding. “Door de aanslagen tegen zijn familie mocht hij zijn sportschool niet...

Lees verder