Bouwen en verbouwen in Vlaanderen: zijn er vereenvoudigde vergunningsregels op komst ?

Wil je een vergunning aanvragen als ondernemer? Of ben je een particulier met bouwplannen? Lees hier welk effect de vereenvoudiging zal hebben op uw aanvraag.   

Vergunningsprocedure vandaag de dag

Wie vandaag in Vlaanderen bouwplannen heeft, moet daarvoor meestal eerst een omgevingsvergunning aanvragen.

Vandaag de dag bestaan er verschillende varianten van de aanvraagprocedure, elk met een eigen beslissingstermijn tussen de 60 en 180 dagen.

Kies je als aanvrager de verkeerde procedure, dan mag je helemaal opnieuw beginnen.

Een nieuwe richting: vereenvoudiging en inkorting

Begin juli 2023 heeft de Vlaamse Regering groen licht gegeven voor het opstellen van een wetsontwerp dat de aanvraagprocedure voor een omgevingsvergunning zal vereenvoudigen en inkorten.

Modulaire vergunningsprocedure

Er zou nog slechts sprake zijn van één basisprocedure zijn met een beslissingstermijn van 60 dagen, die gaandeweg kan worden aangevuld of gewijzigd met modules naargelang de inhoud en aard van de aanvraag.

De extra modules omvatten onder meer een wijzigingsverzoek – waardoor de aanvraag ten allen tijde kan worden gewijzigd of aangevuld om gebreken die tijdens de procedure aan het licht komen te verhelpen – en de administratieve lus – waardoor procedurele gebreken tijdens de aanvraagprocedure alsnog kunnen worden geregulariseerd.

De modulering van de aanvraagprocedure moet toelaten om na het indienen van een vergunningsaanvraag oplossingsgericht te werken en onnodige weigeringen te vermijden.

Introductie van het “omgevingsbesluit” voor bestemmingswijzigingen

Voor bestemmingswijzigingen zal de aanvrager voortaan niet langer eerst een aanpassing van het ruimtelijke uitvoeringsplan moeten bekomen, wat makkelijk 2 tot 4 jaar kan duren, alvorens een aanvraag te kunnen indienen voor een omgevingsvergunning.

Voor beperkte herbestemmingen zal namelijk een zogenaamd “omgevingsbesluit” kunnen worden aangevraagd.

Zo’n omgevingsbesluit combineert een beslissing over een omgevingsvergunning met een planologische herbestemming in één beslissing.

De duurtijd voor het bekomen van een dergelijke beslissing zal worden herleid naar 180 dagen.

Er is ook slechts een vereenvoudigd bestemmingsplan nodig en er moeten geen specifieke stedenbouwkundige voorschriften worden uitgedacht.

Flexibele en eenvoudige vergunningsaanvraag

Onder de huidige wetgeving nemen aanvraagprocedures tot het bekomen van een omgevingsvergunning veel tijd in beslag.

De voorziene wetswijzigingen zouden tot een flexibele en eenvoudigere aanvraagprocedure moeten leiden, waardoor voornamelijk grotere bouwprojecten vlotter vergund moeten raken.

Het ontwerp van decreet wordt nu voorgelegd aan de verschillende adviesraden en zou in 2024 kunnen worden afgerond.

Bijkomende vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen wanneer u bijkomende vragen heeft met ons team vastgoed op info@desdalex.be of maak eenvoudig een afspraak via onderstaande knop.

Afspraak Maken

Bijkomende informatie

Hier vind je de link naar de integrale tekst van het voorontwerp en de memorie van toelichting:

Bronnen: beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be, tijd.be, voka.be

 

Meer artikels over onroerend goed

Laatste Nieuws Update

Advocate waarschuwt voor 5 dure fouten tijdens een scheiding: “Wat heb je aan 5.000 euro ‘winst’ als je evenveel aan de notaris betaalt?” familierechtadvocate Mr....

Lees verder

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht Op 1 september 2023 treedt het nieuw boek XIX WER ‘Schulden...

Lees verder