Valkuilen bij het online openbaar aan- en verkopen van vastgoed

Sinds 2017 is de online openbare verkoop verankerd in het Belgische recht.[1] Zowel vrijwillige, als gerechtelijke en minnelijke openbare verkopen kunnen sindsdien online plaatsvinden.

De online openbare verkoop van onroerend goed kreeg vorm door het biedingsplatform BIDDIT.
Door het enorme succes van het biedingsplatform, herinneren wij u graag aan een aantal spelregels en valkuilen bij een online openbare verkoop. Waar moet u nu juist rekening mee houden?

 

Verkoopsvoorwaarden

BIDDIT  vult het minimale wettelijke kader aan met verkoopsvoorwaarden. Zij omvatten doorgaans vier luiken:

  1. Algemene verkoopsvoorwaarden.
    Deze zijn verbonden aan het biedingsplatvorm
  2. Bijzondere verkoopsvoorwaarden.
    Deze zijn afgestemd op het te verkopen onroerend goed en worden door de notaris opgesteld
  3. Definities
  4. Volmacht

 

Lees de verkoopsvoorwaarden grondig na alvorens u uw woning te koop aanbiedt of een bod uitbrengt. Bij sommige verkopen wordt er bijvoorbeeld geen opschortende voorwaarde voor het bekomen van een lening voorzien.

 

Bieding en toewijzing

Deelname aan een online openbare verkoop via BIDDIT is relatief eenvoudig. Geïnteresseerden loggen in op het biedingsplatform en kunnen gedurende een periode van 8 dagen bieden.

Het onroerend goed wordt binnen max. 10 werkdagen toegewezen zodra de biedingen afgesloten zijn. Tijdens deze periode gaat de notaris na of er een reden is om het hoogste bod te weigeren. De notaris controleert onder andere de identiteit, bekwaamheid, burgerlijke staat en solvabiliteit van de koper.

Hij kan ieder bod weigeren van personen die hem onbekend zijn of van wie de gegoedheid niet bewezen voorkomt. Als uw bod ten onrechte geweigerd wordt, kan u verhaal halen bij de rechtbank.

Als bieder dient u er rekening mee te houden dat de prijs zodoende opgedreven kan worden door iemand wiens bod later geweigerd wordt. Echter, zolang het onroerend goed niet werd toegewezen, blijft u juridisch gebonden door uw bod. Het is mogelijk dat de notaris zich alsnog tot u wendt wanneer hij het hoogste bod weigert.

De verkoper dient zijn akkoord te geven om aan het hoogst weerhouden bod te verkopen. Als verkoper kan u een volmacht geven aan de notaris om uw onroerend goed te verkopen bij het behalen van een bepaalde minimumprijs. Daarom is het opnieuw aangewezen om deze volmacht grondig na te lezen.

 

Weigering ondertekening P.V. van toewijzing

Na aanvaarding van het hoogst weerhouden bod dient een P.V. van toewijzing ondertekend te worden. Wanneer u nalaat om het P.V. te ondertekenen, riskeert u zowel als koper als verkoper, een schadevergoeding.

In de verkoopsvoorwaarden kan immers voorzien worden dat een schadevergoeding van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd is.

Wanbetaling na openbare verkoop

De hoogste bieder is verplicht om de weerhouden aankoopprijs en bijkomende kosten te betalen binnen de termijn voorzien in de verkoopsvoorwaarden. Zo stelt BIDDIT dat de aankoopprijs binnen de 6 weken en de kosten van verkoop binnen de 5 werkdagen betaald moeten worden vanaf het ogenblik dat de verkoop definitief wordt.

Betaalt de koper niet of laattijdig, dan kan de verkoper beroep doen op dwangmaatregelen die voorzien zijn in de verkoopsvoorwaarden.

Bijvoorbeeld: bij vordering van nalatigheidsintresten, ontbinding van de verkoop, het vervolgen van rouwkoop of de gedwongen uitvoering.

 

Meer informatie

Sinds de oprichting van het online biedingsplatform BIDDIT kan u met een enkele muisklik bieden op uw droomwoning. Deze muisklik zorgt echter wel voor een juridisch bindend bod, bezin dus alvorens u begint.

Indien u nog bijkomende vragen heeft over het online kopen of verkopen van uw onroerend goed, al dan niet via een openbare verkoop, neem dan gerust contact op met ons vastgoed team.

 

Bronnen:

  • www.biddit.be
  • www.notaris.be
  • HASPESLAGH, “Openbare verkoop onroerend goed is eenvoudiger geworden”, Juristenkrant 2018, afl. 373, 10.
  • DE COSTER, “De wijzigingen inzake insolventie bekeken door het oog van de rechtspracticus”, Notariaat 2018, afl. 18, 7-12.
  • SPELTINCKX, “De openbare verkoop in het digitale tijdperk”, Not.Fisc.M. 2018, afl. 8, 251-257.

 

[1] Wet van 11 augustus 2017 houdende de invoeging van het boek XX “Insolventie van Ondernemingen”, in het Wetboek van Economisch Recht, en houdende invoeging van de definities eigen aan boek XX, en van de rechtshandhavingsbepalingen eigen aan boek XX, in boek I van het Wetboek van Economisch Recht.

Meer artikels over onroerend goed

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht Op 1 september 2023 treedt het nieuw boek XIX WER ‘Schulden...

Lees verder

Laatste Nieuws Update

“Zorg dat het geld terugkomt, of al uw zonen zullen afgemaakt worden”: ex-lief eist gestolen 450.000 euro terug bij familie van drugscrimi­neel Mr. Xavier Potvin...

Lees verder