Strengere straffen voor verkrachting

Op 17 maart 2022 gaf het Belgische parlement haar fiat voor een hervorming van het seksueel strafrecht.

Hogere straffen bij verkrachting

Elk jaar wordt er bij de politie aangifte gedaan van ongeveer 4000 verkrachtingen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg, omdat er veel slachtoffers zijn die geen aangifte doen. Volgens de laatste cijfers (van 2016), kwam het slechts in één tiende van de aangiftes tot een effectieve veroordeling.

Dit wil de wetgever veranderen. De nieuwe wet trekt de straffen voor verkrachting op van 5 jaar naar 10 jaar.

Bovendien worden er strengere straffen gesteld op verkrachters die drugs toedienen aan hun slachtoffers. Indien dit ‘heimelijk’ (bijv. stiekem in iemands drankje doen) of ‘onder dwang’ gebeurt, dan staan daar straffen op tot 15 jaar.

Nieuwe modernere definities

Een bijkomend probleem is dat het huidige strafwetboek, reeds dateert van 1867. Dit zorgt er voor dat een heel aantal wettelijke definities niet meer aangepast zijn aan onze huidige samenleving.

Ook hierop wil de nieuwe wet een antwoord bieden.

In de eerste plaats verruimt de nieuwe wet de definitie van verkrachting. In tegenstelling tot vroeger dient er geen sprake meer te zijn van een volledige penetratie, maar kan dit ook gedeeltelijk zijn. Zo zullen er meer feiten gekwalificeerd kunnen worden als verkrachting.

Daarnaast zal men voortaan niet meer spreken over “aanranding van de eerbaarheid”, maar over “aantasting van de seksuele integriteit”. Dit is een afzonderlijk misdrijf.

Ook de definitie van het misdrijf “voyeurisme”, verandert. Vroeger was het enkel strafbaar indien men iemand heimelijk bespiedde of foto’s van iemand verspreidde, indien deze persoon naakt was. In de toekomstige wet is deze naaktheidsvereiste niet meer aan de orde

Toestemming kan op elk moment worden ingetrokken

Bovendien wijzigt de nieuwe wet de definitie van “toestemming”. Dit begrip is immers cruciaal indien men spreekt over verkrachting. Bij verkrachting, moet je immers niet alleen aantonen dat er een seksuele daad was, maar ook dat je hiervoor geen toestemming had gegeven. Dat is moeilijk en leidt vaak tot een woord-tegen-woord situatie.

In de nieuwe wet wordt zeer duidelijk aangegeven wanneer er sprake is van toestemming, maar vooral ook wanneer dit er niet is.

Zo wordt gesteld dat men geen toestemming kan afleiden uit het feit dat het slachtoffer zich niet verweert. Bovendien kan de toestemming op elk moment worden ingetrokken, en dit zowel voor, als tijdens de seksuele handeling. Er kan ook onmogelijk sprake zijn van toestemming als de dader de kwetsbare toestand van het slachtoffer misbruikt, waardoor het slachtoffer geen vrije wil meer heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer aan het slachtoffer drugs wordt toegediend.

Daarnaast stelt de wet dat personen jonger dan 16 jaar geen toestemming kunnen geven om seksuele handelingen te stellen. Hierop bestaat slechts één uitzondering: tussen de leeftijd van 14 en 16 jaar kan men wél toestemmen met seksuele handelingen, zolang het leeftijdsverschil met de andere persoon niet meer dan drie jaar bedraagt.

Prostitutie is niet langer strafbaar

Tot slot wijzigt de wet nog een aantal andere zaken. Zo is prostitutie niet langer strafbaar, met uitzondering voor minderjarigen. Dit moet leiden tot een betere situatie voor sekswerkers, die nu vaak op het randje van de illegaliteit leven en bijvoorbeeld moeilijk een lening kunnen krijgen

Wel zal er strenger opgetreden worden tegen misbruik van prostitutie. Dit gaat over pooiers, maar ook bijvoorbeeld om loverboys en sugardaddies.

De wet zal binnenkort verschijnen in het Belgisch staatsblad en zal drie maanden nadien in werking treden.

De link naar het goedgekeurde wetsontwerp vindt u hier.

Bijkomende vragen?

Indien wij u verder kunnen bijstaan of adviseren, aarzel dan niet om ons team strafrecht te contacteren.
Maak eenvoudig een afspraak via onderstaande knop.

 

Afspraak Maken

Artikel door Valérie Van Roost

Meer artikels over strafrecht

Laatste Nieuws Update

Deze maand zijn er veel scheidingen. Experts geven 8 adviezen. "Het is de back to reality maand" September is scheidingsmaand. Hoe komt het dat we...

Lees verder

Kris Luyckx, advocaat van Jamal Ben Saddik

In een van de dossiers eist de bekende kickbokser Jamal Ben Saddik een schadevergoeding. “Door de aanslagen tegen zijn familie mocht hij zijn sportschool niet...

Lees verder