Seksueel geweld: straffen worden verdubbeld, sekswerk niet meer strafbaar

Geactualiseerd op 21 maart 2022

Op 17 maart 2022 heeft de Kamer verstrengingen goedgekeurd binnen het seksueel strafrecht.

Seksueel geweld, volgende zaken wijzigen in de toekomst: 

  1. Toestemming staat centraal. Dat betekent dat van zodra er geen toestemming (meer) is om seksuele handelingen te (laten) stellen, je een misdrijf pleegt.
  2. Minderjarigen die jonger zijn dan zestien jaar kunnen volgens de wet géén toestemming geven om seksuele handelingen te stellen. Op deze regel bestaat één uitzondering: indien je tussen de veertien en zestien jaar oud bent, kan je wel toestemmen met seksuele handelingen wanneer je leeftijdsverschil met de andere persoon maximum drie jaar is.
  3. Men verstrengt de definitie van het misdrijf  “verkrachting”. Een penetratie is strafbaar wanneer er een gehele óf een gedeeltelijke penetratie gebeurt. Ook bepaald men dat de toestemming tijdens de seksuele handelingen kan worden ingetrokken.
  4. Men verduidelijkt de omschrijving van aanranding van de eerbaarheid. Men definieert het misdrijf als “aantasting van de seksuele integriteit”.
  5. De voorwaarden om te spreken van voyeurisme. Voyeurisme wordt niet langer alleen gepleegd ten aanzien van personen die ontbloot zijn.
  6. Men trekt de maximumstraf voor verkrachting (zonder verzwarende omstandigheden) op tot tien jaar gevangenisstraf. De maximumstraf op feiten van voyeurisme trekt men op tot vijf jaar gevangenisstraf.
  7. Een nieuwe verzwarende omstandigheid is spiking. Dit is het gebruik maken van verdovende middelen of stoffen om het slachtoffer weerloos te maken, om zo seksuele handelingen op deze persoon te stellen.
  8. Sekswerk door meerderjarigen is niet meer strafbaar.

Bijkomende vragen?

Indien wij u verder kunnen bijstaan of adviseren, aarzel dan niet om ons team strafrecht te contacteren.
Maak eenvoudig een afspraak via onderstaande knop.

 

Afspraak Maken

 

 

 

Meer artikels over strafrecht

Proces tegen de 42-jarige Khaldoon Al-Baghdadi

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder