Reuzegom | Sanda Dia (20) overleden na uit de hand gelopen studentendoop

Geactualiseerd op 28 maart 2023

Advocaat van medeschachten Kris Luyckx: “Mijn cliënten zijn slachtoffer en dat is erkend door het Openbaar Ministerie”

Kris Luyckx, de advocaat van enkele medeschachten, reageerde vanmiddag voor onze camera voor een update over de verloop van het proces.

13/03/2023 – ROBTV – bekijk de nieuwsupdate hier

***

Lichtere straf gevorderd voor enkele Reuzegommers, medeschacht van Sanda Dia: “Wil gewoon dat dit voorbij is”

Luyckx: “Mijn cliënten willen duidelijk stellen: de kleur van Sanda heeft in dit dossier geen rol gespeeld”

“Het is belangrijk dat er een duidelijk signaal wordt gegeven”, vindt advocaat Kris Luyckx. “Wij willen meegaan in de conclusie dat er al heel veel gevolgen zijn voor de beklaagden. Maar wij willen duidelijk maken dat dit echt niet kan. Wij kunnen dit niet blauw-blauw laten.”

“Bovendien is het ook een deel van de opvoeding om te leren om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden. En we willen zeker ook duidelijkheid over wie nu die visolie heeft toegediend. Op dat vlak zijn we in het proces in Hasselt wat op onze honger blijven zitten.”

Luyckx spreekt over “ernstige inschattingsfouten”. “Het werd altijd maar zwaarder en bruter.” En hij noemt ook “normvervaging”, met name als het gaat over druggebruik tijdens de doop.

De advocaat hoopt dat het arrest nog voor de zomervakantie volgt. “Dat zou voor mijn cliënten deze zaak eindelijk op een bepaalde manier kunnen afsluiten.”

En dan volgt een opvallende toevoeging: “Mijn cliënten willen ook nog duidelijk gezegd hebben: de huidskleur van Sanda Dia heeft in dit dossier geen rol gespeeld. Sanda was een van hen, een van hun goede vrienden, ze zagen zijn kleur niet.”

Advocaat Luyckx: “De 2 studenten die mee gedoopt werden met Sanda Dia zijn ook slachtoffers: die erkenning is belangrijk”

Advocaat Kris Luyckx, die pleit voor de 2 schachten die de Reuzegom-doop wel overleefden, zegt dat zijn cliënten er alle belang bij hebben dat er spoedig een beslissing komt in dit dossier. “Wat er in Hasselt is gebeurd (de stelling van de rechter in eerste aanleg dat ze enkel kon oordelen over de laatste dag van de doop, red.) heeft iedereen verbaasd. Naar vorm en inhoud sloeg dat op niks. Wij stellen ons dus op hetzelfde standpunt als het openbaar ministerie dat het beroep ontvankelijk moet worden verklaard.”

Hij stelt dat zijn cliënten vooral nieuwsgierig waren naar de doop van Reuzegom. “Hun uiteindelijke bedoeling was om een goede band te smeden, met elkaar, maar ook met Sanda. Want ze waren ook zeer goede vrienden.” Wat de feiten betreft, verwijst hij vooral naar het betoog van het openbaar ministerie.

13/03/2023 – VRT – lees het volledige artikel hier

***

Twee schachten die doop Sanda Dia wél overleefden, nemen geen afstand van doopmeesters: “We weten dat niemand van hen dit gewild heeft”

Kris Luyckx ging dieper in op die “dubbele houding” van zijn cliënten. Hij verwees ook naar de moeder van de afwezige “Cédric”, die na de hele heisa in een bemiddelingstraject is gestapt met twee Reuzegommers. Een poging om hun handelen te begrijpen. Dat laatste probeert “Maxim” ook zelf, zei hij.

13/03/2023 – Nieuwsblad – lees het volledige artikel hier

***

Reuzegommers spreken voor het eerst in zaak Sanda Dia: “Ambulance? Dat woord is nooit gevallen”

HLN – Zaterdag 23 april –  – Klik hier om het volledige artikel te lezen.

***

Reuzegom-leden verschijnen voor de rechter, ruim 3 jaar na de dood van Sanda Dia: dit moet u weten

De Morgen – Vrijdag 22 april –  – Klik hier om het volledige artikel te lezen.

***

Van de gruwelijke opdrachten in de vrieskou tot het bataljon topadvocaten: alles wat je moet weten over het proces-Sanda Dia

Het Nieuwsblad – Donderdag 21 april  – Klik hier om het volledige artikel te lezen

***

Reuzegommers proberen eigen hachje te redden in proces rond dood Sanda Dia en daar brengen ze zwaar geschut voor mee

Het Nieuwsblad – Donderdag 21 april  – Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Topadvocaten op proces is geen teken van klassenjustitie: advocaat van moeder Sanda Dia over proces

VRT – Donderdag 21 april  – Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Beste sadisten en moordenaars”, met deze aanhef stuurde het praesidium van Reuzegom enkele dagen voor de dood van Sanda Dia (20 jaar) een mail met praktische informatie naar zijn leden. Die aanhef is “bijzonder cynisch, zeker als je de afloop kent”, reageert Kris Luyckx, advocaat van de 2 studenten die de doop overleefden, bij VTM NIEUWS.

Studentclub Reuzegom nam enorme risico’s op de studentendoop waar Sanda Dia om het leven kwam. De doop was gepland met allerlei opdrachten die het extreem zwaar maakten zoals bijvoorbeeld: een goudvis inslikken, visolie drinken, uren in een ijskoude put staan, ondergeplast worden, …
Het zijn maar enkele van de proeven die Sanda moest doorstaan. Zelfs wanneer de toestand van de jongen uur na uur verslechterde, greep niemand in.

2 dagen na de doop laat Sanda Dia het leven. Hij was op dat moment nog maar 20 jaar.

Mijn cliënten kunnen heel moeilijk praten over wat er is gebeurd. Er is psychologische begeleiding aan te pas gekomen. Niet alleen om te verwerken wat daar is gebeurd. Je zit daar, zeg maar, in een bijna onmachtige positie. Door de groepsdruk kan je nog moeilijk zelf handelen en dan zie je een van je beste vrienden die er slecht aan toe is. Of ze zich schuldig voelen?  Ze zaten bij wijze van spreken in die put opgesloten. Ik denk dat zij diegenen waren die op zeker ogenblik hebben gezegd ‘hier moet ingegrepen worden’. Het is op hun aangeven dat Sanda uiteindelijk naar het ziekenhuis is gebracht.

Bekijk het interview tijdens het VTM nieuws hier

Lees het artikel van Het Laatste Nieuws hier

Meer artikels over strafrecht

Proces tegen de 42-jarige Khaldoon Al-Baghdadi

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder