Nieuws
Ouderverstoting, hoe herken je het en hoe ga je er mee om?
Ouderverstoting of het P.A.S syndroom (parentale aliënatie) is een triest gevolg van de heftigheid waarmee echtscheidingsdossiers soms voor de rechtbank worden uitgevochten. De druk van de strijdende ouders op hun kinderen wordt zo hoog dat de kinderen in een loyauteitsconflict terecht komen.
Omdat het kind een goede band wilt houden met beide ‘kampen’, wordt de druk zo hoog dat er vaak maar één reactie is, zelfbescherming.
Het kind gaat zich afkeren van één van de ouders omdat het de aanhoudende druk niet langer aankan. In de meest extreme gevallen is er zelfs geen enkel contact meer tussen ouder en kind.
Voor een rechtbank is het soms heel moeilijk om na te gaan of er al dan niet sprake is van P.A.S syndroom. Mààr het is nog moeilijker om een oplossing te vinden die de breuk herstelt. De ervaring wijst uit dat de contacten tussen ouder en kind onder dwang opleggen, vaak niet tot een positief resultaat leidt.
Bekijk het volledige interview van Meester Claudia Van De Velde hier
Meer artikels over familierecht
De rechter sprak een verblijfsregeling van mijn kind uit. Kan dit gewijzigd worden?
Bij een relatiebreuk of echtscheiding van partners of echtgenoten die kinderen hebben, is het van belang om afspraken te maken omtrent de verblijfsregeling van de...
Wie betaalt de kosten van mijn advocaat en het gerecht?
Wanneer cliënten betrokken worden in een gerechtelijke procedure stellen zij ons vaak dezelfde vragen: “Wat kost een advocaat?”, “Wie betaalt de kosten van mijn advocaat?”,...