Wat als het thuis echt mis loopt?  Wie moet de woning verlaten?

Geactualiseerd op 25 november 2022

“Ieder huisje heeft zijn kruisje” …. Het is steeds een vraagteken wat er achter gesloten deuren gebeurt.

  • Welk opties heb je wanneer je thuissituatie niet langer leefbaar is?
  • Wat kan je doen wanneer ten gevolge van een verslavingsproblematiek de situatie uit de hand loopt?
  • Welke optie heb je wanneer er dagelijks hoogoplopende conflicten zijn die al dan niet gepaard gaan met verbale en/of fysieke agressie?
  • Wat als het samenleven in één huis onmogelijk is geworden?

Meld fysiek geweld bij de politiediensten

In eerste instantie meld je fysiek geweld bij de politiediensten. Je kan dit doen door formeel klacht in te dienen. Meestal zijn beide partners woonachtig in dezelfde woning (of daar toch zijn ingeschreven) en kan de politie niet zomaar beslissen om iemand de toegang tot zijn/haar woning te ontzeggen.

Intra-familiaal geweld

De wetgever heeft het mogelijk gemaakt om zeer snel en efficiënt in te grijpen in een situatie van intra-familiaal geweld.  De procureur des Konings kan de dader van huiselijk geweld voor 14 dagen uit de gezinswoning zetten, eventueel gekoppeld aan een contactverbod. De voorwaarde is wel dat er sprake is van een ernstig en onmiddellijk gevaar voor de betrokkenen die in dezelfde woning verblijven. Het huisverbod wordt door de procureur aangemeld bij de familierechtbank, die binnen de 14 dagen een zitting voorziet over het al dan niet verlengen van het huisverbod. Partijen hebben de mogelijkheid om tijdens deze zitting ook enkele voorlopige maatregelen te vragen aan de familierechtbank. Te denken valt bijvoorbeeld aan een contactregeling voor de kinderen of het genot over bepaalde goederen.

Is de thuissituatie wél volledig ontspoord, maar is er (gelukkig) geen sprake van een ernstig gevaar, kan je steeds dringende en voorlopige maatregelen vragen aan de familierechtbank.

Hierbij kan je vragen aan de familierechtbank dat je tijdelijk alleen in de gezinswoning mag blijven en dat je (ex)partner de woning niet mag betreden en dit “op straffe van uitgedreven te worden door de eerste daartoe aangezochte openbare macht of door een gerechtsdeurwaarder”. Een standaardbewoording (die we vaak ook zien terugkeren in verzoekschriften of dagvaardingen) om ervoor te zorgen dat één van beide de woning verlaat, je elkaar niet komt lastigvallen en zo de rust kan terugkeren.  Het is de familierechtbank die op basis van tal van factoren zal oordelen wie er tijdelijk in de woning kan blijven wonen.

Bijkomende vragen?

Mocht de situatie voor u onleefbaar zijn geworden, aarzel dan niet om één van onze advocaten verbonden aan team Familierecht te contacteren voor een persoonlijk gesprek met een aanpak op maat. Er zijn immers ook tal van andere mogelijkheden die hierboven nog niet werden besproken.

 

Maak online eenvoudig een afspraak

 

Afspraak maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer artikels over familierecht

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Dag van het huwelijk

Iedereen kent wel het zilveren (25), gouden (50) of zelfs de diamanten (60) huwelijksverjaardag. Ieder jaar vieren vele koppels hun huwelijksverjaardag, maar de “dag van...

Lees verder