Sanda Dia (20) overleden na uit de hand gelopen studentendoop

Beste sadisten en moordenaars”, met deze aanhef stuurde het praesidium van Reuzegom enkele dagen voor de dood van Sanda Dia (20 jaar) een mail met praktische informatie naar zijn leden. Die aanhef is “bijzonder cynisch, zeker als je de afloop kent”, reageert Kris Luyckx, advocaat van de 2 studenten die de doop overleefden, bij VTM NIEUWS.

Studentclub Reuzegom nam enorme risico’s op de studentendoop waar Sanda Dia om het leven kwam. De doop was gepland met allerlei opdrachten die het extreem zwaar maakten zoals bijvoorbeeld: een goudvis inslikken, visolie drinken, uren in een ijskoude put staan, ondergeplast worden, …
Het zijn maar enkele van de proeven die Sanda moest doorstaan. Zelfs wanneer de toestand van de jongen uur na uur verslechterde, greep niemand in.

2 dagen na de doop laat Sanda Dia het leven. Hij was op dat moment nog maar 20 jaar.

Mijn cliënten kunnen heel moeilijk praten over wat er is gebeurd. Er is psychologische begeleiding aan te pas gekomen. Niet alleen om te verwerken wat daar is gebeurd. Je zit daar, zeg maar, in een bijna onmachtige positie. Door de groepsdruk kan je nog moeilijk zelf handelen en dan zie je een van je beste vrienden die er slecht aan toe is. Of ze zich schuldig voelen?  Ze zaten bij wijze van spreken in die put opgesloten. Ik denk dat zij diegenen waren die op zeker ogenblik hebben gezegd ‘hier moet ingegrepen worden’. Het is op hun aangeven dat Sanda uiteindelijk naar het ziekenhuis is gebracht.

Bekijk het interview tijdens het VTM nieuws hier

Lees het artikel van Het Laatste Nieuws hier