Iedereen twee keer door de scanner: zware veiligheidsmaatregelen voor rechtszaak rond moordpoging op kapper

Geactualiseerd op 26 januari 2022

Kort samengevat hebben de feiten betrekking op de gebeurtenissen die zich op 5 januari dit jaar afspeelden in de Stationsstraat in Beringen. Een oude, onopgeloste familievete escaleerde rond 18.17 uur. Beklaagde kwam tot in de kapperszaak van de tiener en stak er twee keer in het bovenlichaam van de man. Die had erg veel geluk en lag uiteindelijk ‘slechts’ twee weken in het ziekenhuis.

Stamvaders samenbrengen

Meester Kris Luyckx probeerde bij zijn verdediging de vete tussen beklaagde en slachtoffer wat dieper uit de doeken te doen. “Mijn cliënt voelde zich meermaals bedreigd, onder meer via sms-berichten. Deze vorm van stalking liep altijd op een subtiele manier. Ik denk dat hij die dreiging juist heeft aangevoeld. Hij voelde zich verantwoordelijk voor zijn familie.” Luyckx bracht een proces-verbaal mee waarin te lezen staat dat zijn cliënt aan zijn broer liet weten dat hij niets zou gaan doen. In de familievete stelde Luyckx voor om “de stamvaders een keer samen te zetten, zodat het stopt”.

Volgens Luyckx kan zijn cliënt aan het einde van zijn straf terug gaan werken bij zijn vorige werkgever. “Dan kan hij zijn lening afbetalen en ook het miskraam in zijn gezin verwerken. Ik vind acht jaar cel niet de gepaste straf en stel bepaalde voorwaarden voor. Het zou geen probleem zijn om hem te verbieden nog in de Stationsstraat te komen en in contact te komen met de familie van het slachtoffer. Ik vraag de herkwalificatie naar slagen en verwondingen en vraag u rekening te houden met uitlokking.”

De beklaagde zelf had het laatste woord: “Als ik acht jaar cel krijg, dan is dat zo. Ik hoop dat het hier stopt!” Het vonnis volgt op 11 oktober.

Lees het volledige artikel van HLN hier
Birger Vandael, Geraadpleegd op 17/09

Meer artikels over strafrecht

Nationale herdenkingsdag van de slachtoffers van terrorisme – 11/03/2024

Twintig jaar geleden werd 11 maart door de Europese Unie uitgeroepen tot herdenkingsdag van de slachtoffers van terrorisme. De aanleiding betrof de gruwelijke aanslag in...

Lees verder

Laatste Nieuws Update

ASSISEN. Burgerlijke partij ziet pizzamoord als een executie: “Met de loop tegen de schedel” Kris Luyckx had een tiental argumenten klaarliggen. “In die branche ben...

Lees verder