Iedereen twee keer door de scanner: zware veiligheidsmaatregelen voor rechtszaak rond moordpoging op kapper

Kort samengevat hebben de feiten betrekking op de gebeurtenissen die zich op 5 januari dit jaar afspeelden in de Stationsstraat in Beringen. Een oude, onopgeloste familievete escaleerde rond 18.17 uur. Beklaagde kwam tot in de kapperszaak van de tiener en stak er twee keer in het bovenlichaam van de man. Die had erg veel geluk en lag uiteindelijk ‘slechts’ twee weken in het ziekenhuis.

Stamvaders samenbrengen

Meester Kris Luyckx probeerde bij zijn verdediging de vete tussen beklaagde en slachtoffer wat dieper uit de doeken te doen. “Mijn cliënt voelde zich meermaals bedreigd, onder meer via sms-berichten. Deze vorm van stalking liep altijd op een subtiele manier. Ik denk dat hij die dreiging juist heeft aangevoeld. Hij voelde zich verantwoordelijk voor zijn familie.” Luyckx bracht een proces-verbaal mee waarin te lezen staat dat zijn cliënt aan zijn broer liet weten dat hij niets zou gaan doen. In de familievete stelde Luyckx voor om “de stamvaders een keer samen te zetten, zodat het stopt”.

Volgens Luyckx kan zijn cliënt aan het einde van zijn straf terug gaan werken bij zijn vorige werkgever. “Dan kan hij zijn lening afbetalen en ook het miskraam in zijn gezin verwerken. Ik vind acht jaar cel niet de gepaste straf en stel bepaalde voorwaarden voor. Het zou geen probleem zijn om hem te verbieden nog in de Stationsstraat te komen en in contact te komen met de familie van het slachtoffer. Ik vraag de herkwalificatie naar slagen en verwondingen en vraag u rekening te houden met uitlokking.”

De beklaagde zelf had het laatste woord: “Als ik acht jaar cel krijg, dan is dat zo. Ik hoop dat het hier stopt!” Het vonnis volgt op 11 oktober.

Lees het volledige artikel van HLN hier
Birger Vandael, Geraadpleegd op 17/09

Meer artikels over strafrecht

Laatste Nieuws Update

“Zorg dat het geld terugkomt, of al uw zonen zullen afgemaakt worden”: ex-lief eist gestolen 450.000 euro terug bij familie van drugscrimi­neel Mr. Xavier Potvin...

Lees verder

Kris Luyckx, advocaat van Jamal Ben Saddik

In een van de dossiers eist de bekende kickbokser Jamal Ben Saddik een schadevergoeding. “Door de aanslagen tegen zijn familie mocht hij zijn sportschool niet...

Lees verder