Liefde in tijden van corona

Geactualiseerd op 26 januari 2022

Groei je dichter naar elkaar toe, of loop je  liefst zo ver mogelijk weg? Bij Feeling vroegen ze zich af of dit virus ook relaties aantast en lieten koppels vertellen over hun gedeelde quarantaine.

 

Claudia van de velde, gespecialiseerd in familierecht, wordt overrompeld door massa’s vragen over co-ouderschapsregelingen, onderhoudsgeld en echtscheidingen.

“Het zijn drukke tijden, mijn telefoon staat roodgloeiend. Als ik afga op de hoeveelheid vragen, verwacht ik een stijging in het aantal echtscheidingen na deze crisis.  normaal geven we koppels het advies om een tijdje apart te gaan wonen. Maar nu kan dat niet: door de crisis zijn koppels tot elkaar veroordeeld. Mààr we zien ook stellen waar het bijzonder goed gaat. De coronamaatregelen zijn een uitzonderlijke periode, niemand van ons heeft dit eerder meegemaakt. Het is zo ingrijpend dat veel mensen zich existentiële vragen  beginnen te stellen. Net als bij iemand die heel ziek is geweest en blij is dat hij nog leeft, gaan we door deze crisis vlugger bij onszelf te rade. We leven ook in een heel materialistische wereld: we doen maar op, werken ons te pletter. Nu we dat plots niet meer kunnen, brengt dat heel wat onzekerheden en angst mee. Ik las een mooie quote van Esther Perel (Belgische relatietherapeute in New York) die zei dat de lockdown maar tot twee opties leidt: ‘Let’s get married’, of ‘I am out of here’. Ik denk dat dit klopt.” Alles wordt op het scherp van de snede gesteld, concludeert de advocate. Maar dat hoeft daarom niet altijd negatief te zijn. Zo heeft het heel wat inspanning gevergd van koppels die beiden thuis werken en intussen hun kinderen moeten lesgeven. Maar als dat lukt, maakt het de band vaak nog hechter. Anderzijds zijn er stellen die al dertig jaar samen zijn, maar elkaar bij wijze van spreken wel de kop kunnen inslaan nu ze hele dagen op elkaars lip zitten zonder enige afleiding. “Dat kan weer perfect goed komen als we ons oude leven weer opnemen”, denkt Claudia. “Maar afgaande op de vele vragen die ik krijg over scheiding en zelfs onterving, is het duidelijk dat deze crisis mensen sneller aanzet tot het nemen van beslissingen.

Lees het volledige artikel van Feeling hier. 

Meer artikels over familierecht

Laatste Nieuws Update

ASSISEN. Jury oordeelt volgende week over Poolse man die mogelijk buurvrouw en ex een mes in de keel stak: “Mijn DNA op dat mes? Ja,...

Lees verder

Dag van het huwelijk

Iedereen kent wel het zilveren (25), gouden (50) of zelfs de diamanten (60) huwelijksverjaardag. Ieder jaar vieren vele koppels hun huwelijksverjaardag, maar de “dag van...

Lees verder