Laadpalen verplicht aan nieuwe gebouwen in Vlaanderen

Geactualiseerd op 26 januari 2022

Wie na 11 maart 2021 in Vlaanderen een omgevingsvergunning aanvraagt voor een nieuwbouw of een grondige verbouwing moet voorbereidingen treffen voor de installatie van laadpunten voor geëlektrificeerde voertuigen. Deze verplichting staat in het Besluit van 18 december 2020.

Het Besluit is van toepassing ongeacht of de eigenaar of gebruiker van die gebouwen daadwerkelijk een elektrische auto heeft.

Men maakt een onderscheid tussen residentiële en niet-residentiële gebouwen, nieuwbouw en ingrijpende renovaties. Hieronder sommen wij kort de concrete plichten op die onder het Besluit werden uitgevaardigd.

Laadpunten bij omgevingsvergunning van residentiële gebouwen

1. Een nieuw en voor bewoning bestemd gebouwen met 2 of meer parkeerplaatsen
De gebouwen moet men voorzien van een infrastructuur om de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op elke parkeerplaats in een later stadium mogelijk te maken.

2. Een bestaand en voor bewoning bestemd gebouw dat een ingrijpende renovatie ondergaat en een parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen heeft
Hier moet men beschikken over een infrastructuur voor leidingen om de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op elke parkeerplaats mogelijk te maken.

Deze verplichtingen gelden zowel voor een parkeerterrein in het gebouw zelf als voor een naastgelegen parkeerterrein. Bij verbouwingen geldt de bijkomende voorwaarden dat de renovatiewerken betrekking moeten hebben op het (naastgelegen) parkeerterrein of de elektrische infrastructuur van het gebouw.

Laadpunten bij omgevingsvergunning van niet-residentiële gebouwen

Zowel nieuwe, niet voor bewoning bestemde gebouwen of parkeergebouwen als bestaande, niet voor bewoning bestemde gebouwen of parkeergebouwen, die een ingrijpende renovatie ondergaan met een parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen dienen enerzijds te worden voorzien van:

  1. Min. 2 oplaadpunten
  2. Een infrastructuur voor leidingen, of goten voor elektrische kabels om minstens 25% van de parkeerplaatsen met een laadpunt uit te rusten.

 

Zoals bij residentiële gebouwen geldt de verplichting ook als het over een naastgelegen parkeerterrein gaat. Alle niet-residentiële gebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen moeten ten laatste op 1/1/25 uitgerust zijn met min. 2 oplaadpunten. Deze verplichting geldt dus ongeacht of er wordt gebouwd of verbouwd.

Wat wel voor veel verbazing zorgde, is dat het besluit geen min. aan laadpunten voorziet voor gebouwen die overheidsinstanties beheren.

Welke sancties zijn er verbonden aan het niet naleven van deze verplichting?

Het Vlaams Energie- en Kilmaatagentschap (VEKA) is bevoegd om de naleving ervan te controleren en te handhaven. Ingeval van inbreuk op de verplichting  kan het VEKA een administratieve boete opleggen.

De boete bedraagt €1.000 per parkeerplaats waarvoor de gevraagde voorzieningen van een laadpunt niet zijn getroffen en zelfs €2.000 per ontbrekend oplaadpunt voor elektrische voertuigen.

Een gewaarschuwd man is er twee waard…

Vanaf 1 januari 2025 verstrengt de norm wederom

Vanaf dan moet elk niet-residentieel gebouw met meer dan twintig parkeerplaatsen min. 2oplaadpunten voor elektrische voertuigen voorzien.

De nieuwe verplichtingen leiden ertoe dat de toenemende elektrificatie van het wagenpark niet botst op een infrastructuurprobleem.

Nog bijkomende vragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons team vastgoed.

Wist u dat we nu ook eerstelijnsadvies bieden via onze webshop? Zowel fysiek als digitaal!

Webshop

Meer artikels over onroerend goed

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht Op 1 september 2023 treedt het nieuw boek XIX WER ‘Schulden...

Lees verder