Nieuws
Laadpalen verplicht aan nieuwe gebouwen in Vlaanderen
Wie na 11 maart 2021 in Vlaanderen een omgevingsvergunning aanvraagt voor een nieuwbouw of een grondige verbouwing moet voorbereidingen treffen voor de installatie van laadpunten voor geëlektrificeerde voertuigen. Deze verplichting staat in het Besluit van 18 december 2020.
Het Besluit is van toepassing ongeacht of de eigenaar of gebruiker van die gebouwen daadwerkelijk een elektrische auto heeft.
Men maakt een onderscheid tussen residentiële en niet-residentiële gebouwen, nieuwbouw en ingrijpende renovaties. Hieronder sommen wij kort de concrete plichten op die onder het Besluit werden uitgevaardigd.
Laadpunten bij omgevingsvergunning van residentiële gebouwen
1. Een nieuw en voor bewoning bestemd gebouwen met 2 of meer parkeerplaatsen
De gebouwen moet men voorzien van een infrastructuur om de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op elke parkeerplaats in een later stadium mogelijk te maken.
2. Een bestaand en voor bewoning bestemd gebouw dat een ingrijpende renovatie ondergaat en een parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen heeft
Hier moet men beschikken over een infrastructuur voor leidingen om de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op elke parkeerplaats mogelijk te maken.
Deze verplichtingen gelden zowel voor een parkeerterrein in het gebouw zelf als voor een naastgelegen parkeerterrein. Bij verbouwingen geldt de bijkomende voorwaarden dat de renovatiewerken betrekking moeten hebben op het (naastgelegen) parkeerterrein of de elektrische infrastructuur van het gebouw.
Laadpunten bij omgevingsvergunning van niet-residentiële gebouwen
Zowel nieuwe, niet voor bewoning bestemde gebouwen of parkeergebouwen als bestaande, niet voor bewoning bestemde gebouwen of parkeergebouwen, die een ingrijpende renovatie ondergaan met een parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen dienen enerzijds te worden voorzien van:
- Min. 2 oplaadpunten
- Een infrastructuur voor leidingen, of goten voor elektrische kabels om minstens 25% van de parkeerplaatsen met een laadpunt uit te rusten.
Zoals bij residentiële gebouwen geldt de verplichting ook als het over een naastgelegen parkeerterrein gaat. Alle niet-residentiële gebouwen met meer dan 20 parkeerplaatsen moeten ten laatste op 1/1/25 uitgerust zijn met min. 2 oplaadpunten. Deze verplichting geldt dus ongeacht of er wordt gebouwd of verbouwd.
Wat wel voor veel verbazing zorgde, is dat het besluit geen min. aan laadpunten voorziet voor gebouwen die overheidsinstanties beheren.
Welke sancties zijn er verbonden aan het niet naleven van deze verplichting?
Het Vlaams Energie- en Kilmaatagentschap (VEKA) is bevoegd om de naleving ervan te controleren en te handhaven. Ingeval van inbreuk op de verplichting kan het VEKA een administratieve boete opleggen.
De boete bedraagt €1.000 per parkeerplaats waarvoor de gevraagde voorzieningen van een laadpunt niet zijn getroffen en zelfs €2.000 per ontbrekend oplaadpunt voor elektrische voertuigen.
Een gewaarschuwd man is er twee waard…
Vanaf 1 januari 2025 verstrengt de norm wederom
Vanaf dan moet elk niet-residentieel gebouw met meer dan twintig parkeerplaatsen min. 2oplaadpunten voor elektrische voertuigen voorzien.
De nieuwe verplichtingen leiden ertoe dat de toenemende elektrificatie van het wagenpark niet botst op een infrastructuurprobleem.
Nog bijkomende vragen?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons team vastgoed.
Wist u dat we nu ook eerstelijnsadvies bieden via onze webshop? Zowel fysiek als digitaal!
WebshopMeer artikels over onroerend goed
Laatste Nieuws Update
“Mijn gevoel was sterker dan mijn verstand”: meester Peter verklaart waarom hij 29 jaar lang zijn ‘knuffelmeisjes’ misbruikte 31/05/2023 - Het Laatste Nieuws - Klik...
Splitskopen: een oplossing voor huizenkopers
Geboren met een baksteen in uw maag ? Voor veel huizenjagers is de drempel in het huidige tijdsperk van superinflatie tè groot om een eigen...