Tijdelijk geen indexering van de huurprijs mogelijk voor woningen die slecht scoren op energiezuinigheid

Wat reeds werd aangekondigd in de ‘Septemberverklaring 2022’ van de Vlaamse Regering, wordt nu ook bevestigd in een spoeddecreet. Op zaterdag 1 oktober 2022 werd volgende  nieuwe maatregel met onmiddellijke ingang goedgekeurd in het Vlaams Parlement: Er kan geen indexering van de huurprijs meer worden doorgevoerd voor woningen die niet voldoen aan de voorgeschreven EPC-scores.

Bij aanvang van het huurcontract bepalen huurder en verhuurder de huurprijs. Deze huurprijs mag in principe één keer per jaar geïndexeerd worden, tenzij dit contractueel wordt uitgesloten. De nieuwe maatregel wil nu deze indexering van de huurprijs regulariseren in die zin dat de huurprijs voor huurwoningen met een slechte EPC-waarde (tijdelijk) geheel of gedeeltelijk bevroren wordt.

Indexering van de huurprijs

Hierna volgt een kort overzicht:

EPC-label A, B en CGeen beperking.
EPC-label DVerhuurders mogen nog slechts de helft van de gezondheidsindex doorrekenen aan de huurder.
EPC-label E en FDeze woningen mogen niet geïndexeerd worden.
Geen EPC-labelGeen indexering mogelijk, gezien een EPC-label reeds sinds 2009 verplicht is. Ook de verhuurders die eigenlijk onder een vrijstelling van zo’n EPC-label vallen, zullen geen indexering kunnen doorvoeren.

De maatregel is ingegaan op 1 oktober 2022 en zal voorlopig gelden gedurende 12 maanden. Het kabinet Matthias Diependaele, Vlaams minister van wonen, verklaarde wel dat wie zijn woning intussen renoveert tot minimaal een EPC-label D of minstens een EPC-label D aanvraagt en verkrijgt, toch nog zal kunnen indexeren conform de standaard indexatieformule van die maand. Dit zou eigenaars moeten aansporen om hun woning zo spoedig mogelijk energiezuinig te maken. Immer worden eigenaars zelf niet vrijgesteld van de indexering van het kadastraal inkomen van hun eigendom.

Bijkomende vragen?

Heeft u vragen over de inhoud van voormeld artikel, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team vastgoed op info@desdalex.be of maak eenvoudig een afspraak via onderstaande knop.

Afspraak Maken

Meer artikels over onroerend goed

Wie betaalt de kosten van mijn advocaat en het gerecht?

Wanneer cliënten betrokken worden in een gerechtelijke procedure stellen zij ons vaak dezelfde vragen: “Wat kost een advocaat?”, “Wie betaalt de kosten van mijn advocaat?”,...

Lees verder

Wachten op een bouwvergunning ten gevolge van de cyberaanval op de stad Antwerpen.

Door de cyberaanval op de stad Antwerpen komt de afhandeling van bouwaanvragen ernstig in het gedrang.  Misschien had ook u op een spoedige beslissing in...

Lees verder