Dresscode voor de Belgische advocaat. Het leven in een Toga

Geactualiseerd op 26 januari 2022

Het is wéér zover! De advocaten-stagiairs hebben in toga hun eed afgelegd.
Ook Desdalex verwelkomt twee nieuwe gemotiveerde stagiair-advocaten, zijnde Mr. Valérie Van Roost en Mr. Hanne Lambregts.
Bij het begin van een nieuw gerechtelijk jaar, worden de toga’s terug uit de kast gehaald.

Waarom dragen advocaten eigenlijk een toga ?

Napoleon Bonaparte bepaalde dat zowel rechters als advocaten een toga moesten dragen, om een rechtszaak zo objectief mogelijk te houden. Zo maskeerden ze verschillen in rijkdom, afkomst en religieuze uitingen. Niemand kon op basis van zijn kleding bevoordeeld of benadeeld worden in een rechtszaak. Tenslotte doet het er niet toe wat de persoonlijke kenmerken zijn van de advocaat. De advocaat staat er voor zijn cliënt.

Ook de kleuren van de toga hebben een betekenis. Zijn zwarte kleur staat voor afwijzing van ijdelheid. De witte kleur van de bef staat voor neutraliteit.

Ken jij de spelregels rond de togadracht?

Hoe een toga er exact uit moet zien, dat is minutieus bepaald door de regelgever! Het KB van 30 september 1968 bepaalt:
“De toga die de advocaten dragen is van zwarte wollen stof, vooraan gesloten, met wijde mouwen en een witte geplooide bef. Hierop ligt, op de linkerschouder, de schouderversiering, een stuk in het midden gefronselde zwarte wollen stof, aan de uiteinden geboord met witte pels, die op de borst en de rug neerhangt. De advocaten mogen bovendien een zwart wollen baret dragen die met een fluwelen boordsel van dezelfde kleur is omzet.”

 1. De toga is een lange én wijde mantel met een opstaande kraag (+-4 cm). Onder de achterzijde van de kraag in het midden & aan de bovenkant van de mouwen, is de stof geplooid.
 2. De toga is neerhangend tot ongeveer 10 cm boven de grond.
 3. Aan de voorzijde is de toga om de vijf centimeter voorzien van kleine zwarte knoopjes.
 4. Rond de hals wordt een ‘wit doekje’ met een strik of knoop vastgemaakt. Dit noemt men de bef. Ze heeft een lengte van 30cm en mag niet breder zijn dan 15cm.
 5. Het schouderkussen dat je bij een Toga ziet wordt ook wel de kaproen genoemd. Aan de kaproen wordt de epitoga bevestigd. Dit is een schouderversiering die de academische graad aangeeft.
  o De kortste epitoga stelde de twee kandidatuursjaren voor
  o De langste epitoga de drie licentiaatsjaren.

Het is de bedoeling dat men het korstje stukje als een soort bagage op de rug draagt en het langste stukje draagt men fier op de borst.

Wist je dat?

 • Als een advocaat op pensioen gaat, verliest hij het recht om de toga te dragen, tenzij hij wordt erkend als ere-advocaat.
 • Wordt een advocaat bij wijze van sanctie geschorst of geschrapt? Dan verliest hij ook respectievelijk tijdelijk of definitief het recht om de toga te dragen.
 • De buitenzijde van de toga moet aan strenge eisen voldoen. Mààr dat geldt niet voor de binnenzijde. Wil je die in het knalrood of een tijgerprint? Geen probleem!
 • Een rechter & parketmagistraat dragen een andere toga dan een advocaat. De rechterstoga heeft zijden banen en zijden mouwomslagen. Daarnaast zie je ook 3 knoopjes op iedere schouder.

Desdalex Advocaten - Togadracht

Bronvermelding:
Waarom draagt advocaat toga. Geraadpleegd op 09 september 2019 
Nolf J. De toga maakt de rechter niet. Geraadpleegd op 09 september 2019, 
Bef. Geraadpleegd op 09 september 2019 
Valkeneers R. Meneer de voorzitter, er is iets mis met uw toga en waar is uw baret? Over dresscodes voor de Belgische magistraat. Geraadpleegd op 09 september 2019