Een verlenging van de herfstvakantie: waar verblijft uw kind?

Het is wel duidelijk dat dit jaar er één is van onvoorziene en ongeziene omstandigheden. De verlenging van de herfstvakantie is slechts één van de zovele ‘eerste keren’ dat dit jaar heeft bewerkstelligd.

Met de beslissing om de herfstvakantie te verlengen tot 11 november, probeerde Vlaams minister Ben Weyts de organisatorische ongemakken voor ouders zoveel mogelijk te beperken.

Hoewel deze maatregel getuigt van goede wil en gehoor aan ouders en leerkrachten, ondervinden wij in de praktijk toch dat deze verlenging allerlei vragen met zich meebrengt, met als grootste vraagteken:

‘Welke verblijfsregeling moeten kinderen van gescheiden ouders nu volgen?’

In een verblijfsregeling wordt vaak een aparte regeling opgenomen voor de vakanties. De overgrote meerderheid van ouders beslist om vakanties in helften te verdelen. In normale omstandigheden, heeft iedere ouder de helft van de herfstvakantie (normaal 2-8 november 2020) de kinderen bij zich.

Nu loopt de herfstvakantie uitzonderlijk van 2 tot 11 november. Dat roept wel wat vragen op…

Geldt de vakantieregeling nu de hele periode of schakelen de ouders maandag 9/11 terug over naar de normale verblijfsregeling?

Allereerst kan u terugvallen op de rechterlijke beslissing over de verblijfsregeling.
Beschouwt de Vlaamse regering de dagen 9-11 november niet als vakantiedagen? Dan moet u de gewone regeling van het verblijf volgen.

De herfstvakantie zelf, van 2 tot 8 november, is dan onderworpen aan de vakantieregeling. Vanaf 9 november pikt u de draad van de gewone verblijfsregeling weer op.

Volgens de berichtgeving in de media worden de dagen 9-11 november wel beschouwd als vakantiedagen. U zal dus op deze manier de rechterlijke beslissing die werd genomen over de verblijfsregeling moeten toepassen.

Concreet betekent dit dat u van 2 tot 11 november de vakantieregeling toepast. Vanaf 12 november pikt u de draad van de gewone verblijfsregeling weer op.

Wanneer de vakantie wordt opgedeeld in 2 gelijke delen, bouwt u best een wisselmoment in op donderdag 5 november.

Doordat de wettekst momenteel nog niet beschikbaar is, zijn de uitdrukkelijke bewoordingen nog niet bekend.

Het is in deze moeilijke tijden echter meer dan ooit van belang om te praten met uw ex-partner en uw kind(eren). Kijk wat er mogelijk is en waar de pijnpunten zitten. Met een pragmatische en redelijke opstelling kan u vaak een oplossing bekomen waar iedereen zich in kan vinden. Bij deze doen wij dan ook een warme oproep om het gesprek aan te gaan.

Bijkomende vragen of informatie nodig?

Ons team Familierecht staat steeds klaar om uw verdere vragen te beantwoorden.

Meer artikels over familierecht

Laatste Nieuws Update

“Zorg dat het geld terugkomt, of al uw zonen zullen afgemaakt worden”: ex-lief eist gestolen 450.000 euro terug bij familie van drugscrimi­neel Mr. Xavier Potvin...

Lees verder

Wat is de rol van een notaris gedurende een procedure vereffening-verdeling?

De notaris vervult een sleutelrol wanneer moet worden overgegaan tot de verdeling van een huwgemeenschap of nalatenschap: Wanneer iemand overlijdt, moeten de bezittingen en schulden...

Lees verder