UPDATE: Wat betekent de tweede verlenging van de herfstvakantie voor het verblijf van uw kinderen?

De hoge corona-cijfers werkten een nog verdere verlenging van de herfstvakantie in de hand. Wij informeerden u reeds over de gevolgen van de eerste verlenging tot 11 november. In het licht van de tweede verlenging van de herfstvakantie tot 15 november 2020, zetten wij voor u graag alles nogmaals op een rijtje.

De verlenging van de herfstvakantie valt onder de vakantieregeling

De verblijfsregeling bevat vaak een aparte regeling voor vakanties. Meestal wordt ervoor geopteerd deze in twee te splitsen of de kortere schoolvakanties alternerend aan één ouder toe te kennen.

Inmiddels is het besluit van de Vlaamse regering bekend en is duidelijk dat de bijkomende vakantiedagen wel degelijk gekwalificeerd worden als vakantie. Dat betekent dat de vakantieregeling ook op deze tweede week herfstvakantie van toepassing is.

Wat betekent dat nu concreet?

Indien uw vakantieregeling bestaat uit een splitsing van de vakanties in gelijke delen, zet u die trend verder. Concreet zorgt u er dus voor dat uw kind 7 dagen bij de ene ouder en 7 dagen bij de andere verblijft. De praktische invulling hangt natuurlijk af van waar uw kind de afgelopen week verbleef.

Het kan ook dat uw vakantieregeling de herfstvakantie elk jaar aan een andere ouder toekent. De ouder die dit jaar de herfstvakantie heeft, heeft dan ook de komende week recht op het verblijf van het kind. Dit betekent dat het kind twee weken bij diezelfde ouder zal verblijven.

Na 15 november loopt hoe dan ook de normale verblijfsregeling weer.

“Praat met elkaar.”

Uiteraard is dit de juridische invulling van de vakantieregeling en zijn dit de rechten waar u volgens uw verblijfsregeling steeds aanspraak op zal kunnen maken. Niettemin doen wij nogmaals een warme oproep om met elkaar in gesprek te gaan en een pragmatische en redelijke oplossing te bekomen. Deze soepelheid is in deze tijd vaak ook in het voordeel van uw kind(eren).

Bijkomende vragen of informatie nodig?

Ons team Familierecht staat steeds klaar om uw verdere vragen te beantwoorden.

Contacteer ons

Meer artikels over familierecht

Wat als het thuis echt mis loopt?  Wie moet de woning verlaten?

“Ieder huisje heeft zijn kruisje” …. Het is steeds een vraagteken wat er achter gesloten deuren gebeurt. Welk opties heb je wanneer je thuissituatie niet...

Lees verder

Hoe lang duurt het vooraleer ik gescheiden ben ?

In de top vijf van ‘meest gestelde vragen aan een echtscheidingsadvocaat’ kan men de volgende met zekerheid terugvinden: hoe lang duurt een echtscheidingstraject? Het is...

Lees verder