Hamsterhuren

Geactualiseerd op 10 maart 2022

De formule van het hamsterhuren werd afgelopen weekend opnieuw in de kijker gezet in de media.

Wat is hamsterhuren precies en kan het ook voor u interessant zijn?

Bij hamsterhuren huurt u, net zoals bij gewone woninghuur, een woning of een appartement. Daarbij heeft u de mogelijkheid om uw huurwoning na het enkele jaren te hebben gehuurd, ook effectief aan te kopen, én om reeds betaalde huurgelden van de aankoopprijs in mindering te brengen.

Voor wie is de formule van hamsterhuren interessant ?

Hamsterhuren is in de eerste plaats interessant voor jongere kandidaat-kopers die over onvoldoende spaargeld beschikken om een voldoende eigen inbreng te financieren. Banken zijn immers minder en minder geneigd om de volledige aankoopsom te financieren.

In de tweede plaats is het een oplossing voor kandidaat-kopers met een inkomen dat te hoog is om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar onvoldoende om een behoorlijke hypothecaire lening te verkrijgen.

Door hamsterhuren krijgen zij de kans om tijdens de huurtijd verder te sparen. Zo hebben ze de mogelijkheid om na enkele jaren hun huurwoning aan te kopen als deze hen bevalt. Huurgelden worden met andere woorden gedurende een bepaalde periode ‘gehamsterd’.

Het aankopen van de huurwoning is geen verplichting. U kan er ook voor opteren om gewoon verder te blijven huren.

Op dit ogenblik bieden nog maar een zeer beperkt aantal makelaars deze formule aan maar verwacht wordt dat het hamsterhuren haar opmars zal maken.

Aan welke prijs koopt u dan aan?

Naast uw gewone huurovereenkomst ondertekent u als huurder met de eigenaar ook een overeenkomst inhoudende een aankoopoptie of verkoopbelofte.

De prijs waartegen u de huurwoning op termijn aankoopt, is in deze optieovereenkomst vastgelegd. De verkoper verbindt zich om de huurwoning te verkopen tegen de daarin opgenomen en vooraf bepaalde prijs.

De aankoopprijs wordt vooraf overeengekomen met de mogelijkheid tot jaarlijkse aanpassing aan de nationale index van de vastgoedprijzen. Zo betaal je steeds een marktconforme prijs.

Overgaan tot aankoop bij hamsterhuren

Kan u te allen tijde beslissen om tot aankoop van uw huurwoning over te gaan?
Neen, u dient uw beslissing tot aankoop kenbaar te maken binnen de overeengekomen termijn.

Brengt u alle betaalde huurgelden in mindering van de aankoopprijs?

Neen, het is mogelijk dat enkel de huurgelden van de laatste jaren in mindering gebracht mogen worden.

Bijkomende vragen?

Heeft u vragen over ‘hamsterhuren’ of wenst u dat wij uw contractuele documenten in het kader van uw ‘hamsterhuur’ opstellen of nakijken, aarzel dan niet om ons team vastgoed te contacteren.

Wist u dat we ook eerstelijnsadvies bieden via onze webshop? Zowel fysiek als digitaal!

Webshop

 

 

Meer artikels over onroerend goed

Laatste Nieuws Update

ASSISEN. Jury oordeelt volgende week over Poolse man die mogelijk buurvrouw en ex een mes in de keel stak: “Mijn DNA op dat mes? Ja,...

Lees verder

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht Op 1 september 2023 treedt het nieuw boek XIX WER ‘Schulden...

Lees verder