Nieuws
GSM gebruik op de weg
Het is niet steeds duidelijk wat u wel en niet mag doen met uw gsm op de baan. Mag u uw toestel bedienen in de wagen, en muziek luisteren met een hoofdtelefoon op de fiets? Wij zetten het even voor u op een rij.
Gsm achter het stuur
Artikel 8.4 van het Wegverkeersreglement stelt dat behalve wanneer een voertuig stilstaat of geparkeerd is, de bestuurder ervan geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag gebruiken, vasthouden of manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.
Het betreft niet alleen gsm’s en smartphones, maar elk mobiel elektronisch apparaat met een scherm, zoals een tablet of een gps-toestel.
U mag dit toestel niet gebruiken, tenzij het bevestigd is in een houder die in uw wagen hangt. Indien uw smartphone op de passagierszetel, de benen van de bestuurder, het dashboard of eender welke andere plaats ligt en gebruikt wordt, begaat u een overtreding.
Sterker nog, volgens deze wetsbepaling mag u zulk toestel zelfs niet vasthouden. Dit wil zeggen dat indien uw toestel op de grond valt tijdens het rijden, u dit niet mag oprapen. U mag het ook niet wegnemen van de plaats waar u het heeft opgeborgen om aan een passagier te overhandigen.
Wanneer uw gsm in een houder bevestigd zit, mag u deze in principe gebruiken. Over de vraag wat u precies mag doen, brengt het Wegverkeersreglement meer duidelijkheid. Artikel 8.3 bepaalt immers dat elke bestuurder steeds in staat moet zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig goed in de hand te hebben.
Een adres ingeven in uw gps-app of een nummer opzetten in uw muziekspeler kunnen al onder deze bepaling vallen, aangezien u op dat moment mogelijks niet alert bent en uw voertuig dus niet in de hand heeft. Sociale media bekijken of berichten lezen tijdens het rijden zijn al helemaal uit den boze.
Hetzelfde geldt voor het lezen van berichten op en het bedienen van uw smartwatch. Ook dit is immers een mobiel elektronisch apparaat met een scherm, en mag dus niet gebruikt, vastgehouden of gemanipuleerd worden tijdens het rijden.
Deze regels gelden op elk ogenblik dat u deelneemt aan het verkeer. Ook voor het rode licht of in de file mag u uw toestel dus niet bedienen, aangezien u nog steeds deelneemt aan het verkeer.
Het verkeerd gebruiken, manipuleren of vasthouden van een elektronisch toestel tijdens het rijden is een overtreding van de derde graad. Hiervoor krijgt u een boete van 174 EUR, exclusief een administratieve toeslag van 8,84 EUR.
Indien u die boete niet betaalt, komt de zaak voor de politierechter, waar die boete kan oplopen tot een bedrag tussen 240 EUR en 4000 EUR. Indien u dezelfde overtreding begaat binnen drie jaar na de feiten, bent u in staat van herhaling en wordt dat bedrag nog eens verdubbeld.
Bovendien kan er een rijverbod van 8 dagen tot een maand worden opgelegd.
Ons advies? Stel je gps en muziek in voor het rijden en blijf tijdens de rit van je smartphone. Heb je hem eigenlijk niet nodig? Steek hem dan ergens buiten handbereik. Heb je echt even je smartphone nodig? Ga dan veilig aan de kant staan voor je hem gebruikt.
Gsm gebruik op de fiets
Fietsers zijn ook bestuurders in de zin van het Wegverkeersreglement, dus gelden de regels voor autobestuurders ook voor fietsers. Als fietser mag je dus evenmin je gsm gebruiken, vasthouden of manipuleren tijdens het rijden, tenzij hij in een houder op de fiets bevestigd is.
Ook voor fietsers geldt dat je je gsm niet mag gebruiken voor een rood licht.
Een ander heikel punt voor fietsers is het fietsen met een hoofdtelefoon of oortjes in.
Het Wegverkeersreglement verbiedt het gebruik van hoofdtelefoons of oortjes niet, maar gelet op artikel 8.3 moet u steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend uw voertuig goed in de hand te hebben. Indien u het verkeer rondom u niet meer kan horen, weet u niet wat er zich afspeelt in het verkeer en is het aannemelijk dat u niet altijd alle nodige rijbewegingen uitvoeren.
Fietsers kunnen voor deze overtreding dezelfde sancties opgelegd krijgen als autobestuurders.
Ons advies? Gebruik geen gsm op de fiets en als je hem toch nodig hebt, is het best even aan de kant te gaan staan. U kan een hoofdtelefoon of oortjes gebruiken zolang u het verkeer rondom u kan horen.
Gsm gebruik: te voet
Omdat een voetganger geen bestuurder is, gelden de bovenstaande regels niet voor de voetganger. U kan dus uw toestel gebruiken naar believen. Het is echter wel belangrijk alert te blijven in het verkeer voor uw eigen veiligheid en die van de mensen rondom u.
Bijkomende vragen?
Heeft u vragen over de inhoud van voormeld artikel, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team verkeersrecht op info@desdalex.be of maak eenvoudig een afspraak via onderstaande knop.
Webshop
Meer artikels over aansprakelijkheids – en verzekeringsrecht
Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht
Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht Op 1 september 2023 treedt het nieuw boek XIX WER ‘Schulden...
Laatste Nieuws Update
“Zorg dat het geld terugkomt, of al uw zonen zullen afgemaakt worden”: ex-lief eist gestolen 450.000 euro terug bij familie van drugscrimineel Mr. Xavier Potvin...