Het verhaal van Ghislaine Maxwell: zelf slachtoffer van “filthy rich” Jeffrey Epstein of mededader aan feiten van seksueel geweld?

Geactualiseerd op 26 januari 2022

Op 29 november 2021 startte in New York het proces tegen Ghislaine Maxwell. Ze riskeert een veroordeling tot een gevangenisstraf van 80 jaar voor haar aandeel in het seksueel misbruik gepleegd door Jeffrey Epstein. Jeffrey Epstein was een multimiljonair die werd verdacht van het plegen van seksueel geweld op minderjarige meisjes. Men sprak over hem als “extreem dominant” en “seksverslaafd”. Toen hij in 2019 werd verhoord over bepaalde feiten, pleegde hij zelfmoord in zijn cel.

Ghislaine was de vriendin van Jeffrey Epstein. Zij was volgens openbare bronnen diegene die contact legde met jonge meisjes en hen:

 • een beschermd gevoel gaf
 • meelokte naar het huis van Jeffrey Epstein
 • aanzette tot seks met hem
 • uitlegde op welke manier hij moest worden bevredigd e

 

Soms nam ze ook zelf deel aan de seksuele activiteiten.
Volgens de Amerikaanse pers wilt Ghislaine Maxwell de jury ervan overtuigen dat zij zelf een slachtoffer was van Jeffrey Epstein.

Welke gevolgen zou Ghislaine Maxwell ondervinden indien zij zou zijn onderworpen aan het Belgische strafrecht?

In de eerste plaats dient de correctionele rechtbank zich uit te spreken over de schuld of onschuld. De rechtbank moet in dit geval aftoetsen of Ghislaine Maxwell wel degelijk in de tang van Jeffrey Epstein zat. De rechtbank kan dus analyseren of er sprake was van dwang in hoofde van Ghislaine Maxwell.

Dwang kan als schulduitsluitingsgrond worden aangenomen indien:

 1. De wil van de dader (in casu Ghislaine Maxwell) volledig was uitgeschakeld
  Zodoende dient de rechtbank in te schatten of men van de dader in die omstandigheden kon verwachten dat hij/zij zich zou beheersen.
 1. De dwang onweerstaanbaar was
  De dader mocht dus geen enkele andere keuze hebben dan het misdrijf te plegen.
 1. De dwang niet aan de dader te wijten was
  Wanneer de dader de dwang kon voorzien of kon vermijden, heeft hij/zij er zelf bijgedragen aan de veruitwendiging van het misdrijf.

 

Indien men haar schuldig bevindt, riskeert zij naar Belgisch recht aanzienlijke straffen.

Uit openbare bronnen blijkt dat de jongste slachtoffers veertien jaar oud waren. Dit heeft tot gevolg dat men Ghislaine kan bestraffen voor feiten gekwalificeerd als:

 • aanranding van de eerbaarheid (gepleegd met geweld, dwang, list, of door een gebrek van het slachtoffer)
 • aanranding van de eerbaarheid bij gelijkstelling (aangezien sommige slachtoffers jonger zijn dan zestien jaar oud)
 • verkrachting (gepleegd met geweld, dwang, list, of door een gebrek van het slachtoffer).

 

Door het eenheid van opzet zou Ghislaine Maxwell door de Belgische strafrechter worden veroordeeld tot één enkele gevangenisstraf. In dat geval kan de rechtbank de zwaarste straf opleggen. In dit geval is het zwaarste misdrijf de verkrachting op personen van veertien jaar oud.

Zodoende zou Ghislaine Maxwell door een Belgisch Hof van Assisen mogelijks veroordeeld worden tot opsluiting van vijftien tot twintig jaar of door de correctionele rechtbank tot een gevangenisstraf van één tot vijftien jaar.

Bijkomende vragen?

Aarzel niet om ons team Strafrecht te contacteren!

Wist u dat we ook eerstelijnsadvies bieden via onze webshop? Zowel fysiek als digitaal!

Webshop
Bronnen
[1] Art. 71 Sw.
[2] Art. 373 Sw.
[3] Art. 372, tweede lid Sw.
[4] Art? 375 Sw.
[5] Art. 65, eerste lid Sw.
[6] Art. 375, derde lid Sw.

Meer artikels over strafrecht

Proces tegen de 42-jarige Khaldoon Al-Baghdadi

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder