Nieuws
De fietsstraat
Meer en meer wegen worden ingericht als fietsstraat. Zowel in de Stad Antwerpen als elders.
Signalisatie
Een fietsstraat wordt gesignaleerd met een verkeersbord F111, dat het begin van een fietsstraat aanduidt, en een verkeersbord F113, dat het einde van een fietsstraat aanduidt.
Opgepast: de vermelding ‘fietsstraat’ op het verkeersbord is niet verplicht, dus pin je daar niet op vast. Aan deze verkeersborden geeft men wel eens een zonale geldigheid. Dat wil zeggen dat de reglementering geldt in de afgebakende zone.
Bijvoorbeeld: In de binnenstad van Mechelen vind je enkel fietsstraten terug.
Wie mag er rijden in een fietsstraat en onder welke voorwaarden ?
In een fietsstraat mogen fietsers en motorvoertuigen rijden. Volgens het verkeersreglement worden bestuurders van rijwielen (zoals een driewieler of een vierwieler) en bestuurders van speed pedelecs gelijk gesteld met fietsers voor wat het rijgedrag in fietsstraten betreft.
Welke regels gelden er in een fietsstraat?
Nu Antwerpen al heel wat fietsstraten kent, is het belangrijk dat we de puntjes op de i zetten. Ken jij de regels?
- Éénrichtingstraat: fietser mag de ganse breedte van de rijbaan gebruiken.
- Tweerichtingsverkeer: fietser mag de helft van de breedte van die rijbaan langs de rechterzijde gebruiken.
- Motorvoertuigen mogen de fietsers niet inhalen.
- Een fietser mag een ander fietser wel inhalen, net zoals de bestuurder van een speed pedelec de bestuurder van een rijwiel of een fietser mag inhalen, of omgekeerd. Het inhaalverbod geldt enkel voor de bestuurders van motorvoertuigen.
- De snelheid in een fietsstraat mag nooit hoger liggen dan 30 km per uur.
- Voor wie uit een fietsstraat rijdt, gelden de gewone verkeersregels. Fietsers die vanuit een fietsstraat een kruispunt oprijden, kunnen dus mogelijk voorrang hebben, als ze van rechts komen. Als die fietsers bij het verlaten van de fietsstraat rechts afslaan, moeten ze die beweging wel zo kort mogelijk uitvoeren.
Het is evident aangewezen dat de stad of gemeente de straat zo inricht dat de mogelijke snelheid wordt beperkt. Zo kan de straat worden vernauwd of het verkeersbord worden aangebracht op het wegdek.
Deze wettelijke bepalingen zijn een voorbeeld van het afbrokkelend gezag van koning auto.
Bijkomende vragen of meer informatie gewenst?
In geval van vragen of voor een eerste advies in een specifieke verkeerssituatie kan u contact nemen met de advocaten van het team verzekeringen.
Contacteer onsMeer artikels over aansprakelijkheids – en verzekeringsrecht
Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht
Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht Op 1 september 2023 treedt het nieuw boek XIX WER ‘Schulden...
Laatste Nieuws Update
“Zorg dat het geld terugkomt, of al uw zonen zullen afgemaakt worden”: ex-lief eist gestolen 450.000 euro terug bij familie van drugscrimineel Mr. Xavier Potvin...