Krijgt een pasgeboren kind nu de familienaam van de vader of van de moeder?

Gepubliceerd op 02 mei 2023

We zien nog steeds dat in de praktijk vooral de familienaam van de vader wordt gegeven aan een pasgeboren kind. Vraag maar eens rond aan de mensen in je omgeving. Is dit echter de regel? Zitten we niet in een tijdperk waarin ouders vrij moeten kunnen kiezen welke familienaam ze aan hun kind geven?

De regels zijn heel duidelijk. We moeten het onderscheid maken tussen verschillende situaties. Het kan voorkomen dat enkel de band met de moeder of de band met de vader vast staat. In dat geval is het vanzelfsprekend dat het kind de naam van de moeder of de vader zal krijgen. Er is geen discussie mogelijk. Indien zowel het moederschap als het vaderschap vast staat, is het echter niet zo vanzelfsprekend.

Tot 2014 kreeg het kind automatisch de familienaam van de vader.

Vanaf 2014 bestaat het keuzerecht. Het kind kan de naam van de vader OF naam van de moeder OF een dubbele naam krijgen. In dat laatste geval wordt de familienaam samengesteld door de beide familienamen in de volgorde die door de ouders wordt gekozen.

Lukt het niet om een keuze te maken?

Geen nood! De wetgever heeft een oplossing voorzien. Indien er geen keuze wordt gemaakt, krijgt het kind immers een dubbele naam. Dus dit is dan de naam van de moeder en de vader in alfabetische volgorde. We kunnen niet vergeten dat dit ook kan gaan over de naam van de moeder en meemoeder.

Wat nu…

Is het mogelijk om de familienaam van uw zoon of dochter te veranderen? Dit is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Er bestaat een procedure om de familienaam te wijzigen. Dit is echter niet altijd mogelijk, namelijk enkel als dit verzoek gegrond is op ernstige redenen. Er is een koninklijk besluit, dat verdere verduidelijking geeft. Het betreft namelijk de volgende gevallen:

  • een belachelijke, hatelijke of onzedelijke naam
  • belgicisering van een naam, bv. ter integratie
  • toekenning v/d naam v/d biologische vader
  • toekenning van de naam v/d pleegouder
  • voorkomen v/h uitsterven v/e naam (uitzonderlijk)

Bijkomende vragen?

Meer informatie nodig? Contacteer dan een van onze advocaten familierecht.

Afspraak Maken

 

Meer artikels over familierecht

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Dag van het huwelijk

Iedereen kent wel het zilveren (25), gouden (50) of zelfs de diamanten (60) huwelijksverjaardag. Ieder jaar vieren vele koppels hun huwelijksverjaardag, maar de “dag van...

Lees verder