Nieuws
Het wettelijk kader rond e-steps in België
e-steps: een revolutie op de weg
In België hebben e-steps zich ontwikkeld tot een populair alternatief vervoermiddel voor korte afstanden. Er zijn echter regels waar gebruikers zich aan moeten houden.
een gemotoriseerd voortbewegingstoestel
De Belgische wetgeving beschouwt elektrische steps als “gemotoriseerde voortbewegingstoestellen”. Dit betekent dat het onder dezelfde categorie valt als hoverboards, monowheels en zelfs elektrische rolstoelen.
Een gemotoriseerd voortbewegingstoestel is een motorvoertuig met één of meer wielen dat niet sneller kan rijden dan 25 km per uur op een horizontale weg. Het is belangrijk om te vermelden dat deze gemotoriseerde voortbewegingstoestellen niet gelijkgesteld worden met motorvoertuigen. Daarom heeft u er geen rijbewijs voor nodig.
wettelijke voorschriften
Er zijn enkele wettelijke voorschriften waar gebruikers van e-steps zich aan moeten houden. Zo mogen gebruikers niet op het voetpad rijden, maar moeten ze op het fietspad of de openbare weg rijden. Ze mogen uiteraard niet op snelwegen of autowegen rijden.
Als men de e-step niet gebruikt maar aan de hand vasthoudt, wordt de gebruiker niet beschouwd als een bestuurder en mag deze op het voetpad wandelen.
Bovendien moet de e-step zijn uitgerust met een bel, remmen, reflectoren en een wit licht aan de voorkant en een rood licht aan de achterkant. Een helm is niet verplicht.
Het gebruik van e-steps is alleen toegestaan voor personen van 16 jaar en ouder, hoewel er enkele uitzonderingen zijn. Jongeren onder de 16 jaar mogen bijvoorbeeld rijden op wegen voorbehouden voor voetgangers, fietsers en ruiters, in woonerven en erven en in speelstraten. Het is echter verboden om met meerdere personen op één e-step te rijden, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Ook is het verboden om onder invloed van alcohol of drugs een e-step te besturen.
Wanneer de rit is beëindigd, mag men de e-step niet zomaar overal achterlaten. Sinds 1 juli 2022 moeten e-steps worden geparkeerd in de daarvoor voorziene parkeerzones. Als deze niet beschikbaar zijn, mag men de e-step op het trottoir parkeren, zolang deze het voetpad niet volledig blokkeert.
Wat met e-steps en een rijverbod?
Of personen met een rijverbod opgelegd door de politierechtbank de e-step mogen gebruiken, is niet eenduidig vastgelegd.
Aan de ene kant kan worden betoogd dat de e-step niet mag worden gebruikt omdat men bij een rijverbod geen motorvoertuigen mag besturen. Een motorvoertuig wordt in de wegcode gedefinieerd als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een e-step lijkt aan deze definitie te voldoen.
Anderzijds heeft de term motorvoertuigen betrekking op voertuigen waarvoor een rijbewijs vereist is en aangezien er geen rijbewijs nodig is voor e-steps, zijn er argumenten dat de e-step wel mag worden bestuurd ondanks een opgelegd rijverbod.
De toekomstige rol van e-steps tijdens een rijverbod zal afhangen van de interpretatie in de rechtspraak.
Raadpleeg ons voor meer informatie
Heeft u vragen over het wettelijk kader rond e-steps in België? Neem dan gerust contact op met ons kantoor op info@desdalex.be of maak eenvoudig een afspraak via onderstaande knop.. Wij volgen de ontwikkelingen en houden u graag op de hoogte.
Afspraak MakenMeer artikels over aansprakelijkheids – en verzekeringsrecht
Laatste Nieuws Update
“Mijn gevoel was sterker dan mijn verstand”: meester Peter verklaart waarom hij 29 jaar lang zijn ‘knuffelmeisjes’ misbruikte 31/05/2023 - Het Laatste Nieuws - Klik...
Consumentenwetgeving: wat bij de aankoop van een paard?
Op 1 juni 2022 trad in België een nieuwe consumentenwetgeving in werking als gevolg van twee nieuwe Europese richtlijnen. Deze nieuwe wetgeving heeft ook invloed...