De haan Maurice vs burenhinder

Geactualiseerd op 27 juli 2022

Hoe zou een Belgische rechter oordelen over haan Maurice?
In Frankrijk is recent een rechtszaak gestart tegen de eigenares van een haan met de naam Maurice, die volgens de eigenaars van de naburige vakantiewoning te luid kraait.

 

Deze zaak heeft in Frankrijk heel wat aandacht in de media, omdat het wordt gezien als een voorbeeld van het conflict tussen het platteland en de stad.

 

Het Franse geschil heeft plaats op het eiland Oléron dat voor de Franse kust in de Atlantische oceaan ligt. Île d’Oléron is na Corsica het tweede grootste eiland van Frankrijk met een oppervlakte van 174m² en 21.000 permanente bewoners. In de zomer is het een populaire bestemming voor toeristen.

 

Zo ook voor een gepensioneerd koppel dat al vijftien jaar gedurende enkele weken in een vakantiewoning verblijft naast de woning van Corinne Fesseau die er permanent woont. Corinne Fesseau heeft in 2015 een haan gekocht en sindsdien klagen de buren dat die haan met zijn gekraai hun (vakantie)rust vergalt.

 

Wat als dit in België zou voorvallen?

Gelijkaardige zaken betreffende schoolbellen, kerkklokken, blaffende honden en andere drumstellen zijn al gepasseerd. In België worden zulke zaken behandeld als burenhinder.

 

Het houden van een haan of enkele hanen vereist geen vergunning, zodat de klagers moeten aantonen dat er sprake is van abnormale ongemakken of overlast. Als buur moet je immers de gewone buurschapsnadelen verdragen.

 

Waar nu de grens ligt, is een kwestie van appreciatie.
In de Belgische rechtspraak wordt daarbij rekening gehouden met verschillende criteria, zoals de intensiteit van de hinder en de duur ervan.

 

Als het gaat om een enkele haai die enkel ’s morgens even kraait, zal het niet eenvoudig zijn om dit als overlast te laten beoordelen.
Ook wordt rekening gehouden met de aard en de bestemming van de buurt. Het gekraai van een haan zal in een stedelijke omgeving eerder als overlast worden beschouwd dan in een landelijke omgeving.

 

Wie een woning betrekt nabij een hoeve of landelijke woning, moet ook beseffen dat het mogelijk is dat buren dieren houden. Dit is anders voor wie in een residentiële wijk gaat wonen.
De concrete omstandigheden zijn dus relevant en die kunnen evolueren in de tijd.

 

Is Île d’Oléron een landelijk gebied of eerder een vakantie-eiland?

Is het gekraai van de haan beperkt of intens ook qua duur?

 

Indien het gekraai van de haan als overlast wordt beschouwd, zal een Belgische rechter eerst maatregelen willen opleggen, die het gekraai beperken tot normale, aanvaardbare proporties.
De haan zal enkel moeten worden verwijderd, als dit de enige mogelijke oplossing is om de overlast te doen ophouden.

 

Een interessante zaak dus, maar niet eenvoudig om te beoordelen.
Als je zelf last ondervindt van lawaai afkomstig van (de dieren) van je buren, kan je dus best een advocaat raadplegen voor een eerste advies.

 

Advocaten Tom Dael en Nina Verbrugge hebben ervaring in die materie en kunnen je met kennis van zaken bijstaan..

Meer artikels over aansprakelijkheids – en verzekeringsrecht

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht Op 1 september 2023 treedt het nieuw boek XIX WER ‘Schulden...

Lees verder