Wachten op een bouwvergunning ten gevolge van de cyberaanval op de stad Antwerpen.

Geactualiseerd op 13 februari 2023

Door de cyberaanval op de stad Antwerpen komt de afhandeling van bouwaanvragen ernstig in het gedrang.  Misschien had ook u op een spoedige beslissing in uw bouwdossier gerekend en heeft u bericht ontvangen van de stad dat u waarschijnlijk pas tegen de zomer een beslissing mag verwachten.

Intussen wordt u door dit uitstel geconfronteerd met hoogoplopende kosten. U dient voor een langere termijn te huren, u komt in de problemen met uw renovatielening die u (nog) niet kan opnemen, de bouwkost stijgt, enz.

Kan u deze kosten op de stad verhalen ?

U zal moeten aantonen dat de stad zich niet als een normaal en zorgvuldig bestuur heeft gedragen, waardoor u nu schade lijdt. U zal m.a.w. moeten aantonen dat de stad een fout heeft begaan bij de laattijdige behandeling van uw dossier. De stad zelf beschouwt de cyberaanval als een geval van overmacht. Het zal alleszins geen evidentie zijn om de stad aansprakelijk te stellen voor uw onvoorziene kosten.

Hoe verloopt de behandeling van een bouwaanvraag in normale omstandigheden ?

In principe beschikt de stad over een termijn van 30 dagen om na te gaan of het door u ingediende aanvraagdossier volledig is. Wordt uw dossier ontvankelijk en volledig verklaard, beschikt de stad vervolgens over een termijn van 105 resp. 120 dagen om in uw dossier een beslissing (goedkeuring hetzij weigering) te nemen. Verstrijkt deze termijn zonder dat een beslissing werd genomen, wordt uw aanvraag geacht te zijn geweigerd. U zou alsdan kunnen overwegen om beroep aan te tekenen bij de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen die uw dossier alsdan zal beoordelen.

Het nadeel daarbij is dat u een aanleg verliest. Immers beslist een bestendige deputatie in graad van beroep. Intussen werd door de Vlaamse Regering wel een noodbesluit goedgekeurd waardoor bepaalde beslissingstermijnen worden geschorst tot de stad weer volledig opnieuw operationeel is.

Bijkomende vragen?

Bent u ook een bouwheer die niet kan wachten om aan zijn droomproject te beginnen en wordt u thans geconfronteerd met een vertraging in de behandeling van uw bouwdossier, aarzel dan niet om ons team vastgoed te contacteren.

Wij bekijken geval per geval wat de mogelijkheden voor u zijn.

Afspraak Maken

 

Meer artikels over onroerend goed

Laatste Nieuws Update

ASSISEN. Jury oordeelt volgende week over Poolse man die mogelijk buurvrouw en ex een mes in de keel stak: “Mijn DNA op dat mes? Ja,...

Lees verder

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht

Nieuw boek XIX ‘Schulden van de consument’ ingevoegd in het Wetboek van economisch recht Op 1 september 2023 treedt het nieuw boek XIX WER ‘Schulden...

Lees verder