Consumentenwetgeving: wat bij de aankoop van een paard?

Op 1 juni 2022 trad in België een nieuwe consumentenwetgeving in werking als gevolg van twee nieuwe Europese richtlijnen. Deze nieuwe wetgeving heeft ook invloed op de aankoop van paarden. Wat verandert er precies en wat betekent dit voor de consument?

Wettelijk vermoeden in het voordeel van de consument

Voorheen gold er een wettelijke garantietermijn van twee jaar na de aankoop, waarbij er gedurende de eerste zes maanden een wettelijk vermoeden bestond in het voordeel van de consument. Indien de koper tijdens de eerste zes maanden na aankoop het bestaan van een gebrek kon bewijzen, werd wettelijk vermoed dat dit gebrek reeds aanwezig was op het ogenblik van de aankoop. Door de invoering van de nieuwe consumentenwet, wordt dit wettelijk vermoeden verlengd gedurende de ganse periode van twee jaar.

Uitzondering voor verkoop van levende dieren

Bij aankoop van tweedehandsgoederen wordt de periode van zes maanden verlengd tot één jaar na de aankoop. Dit geldt echter niet voor de verkoop van levende dieren, waaronder paarden.

Bij verkoop van paarden is voormelde nieuwe wetgeving met de verlenging van termijnen niet van toepassing. Op de verkoop van paarden blijft de vroegere wetgeving van toepassing, zodat het wettelijk vermoeden in het voordeel van de koper-consument slechts bestaat gedurende de eerste zes maanden na de aankoop van het paard.

Toekomstige ontwikkelingen

Er wordt momenteel gewerkt aan afzonderlijke regelgeving omtrent de verkoop van levende dieren, waaronder paarden. Wij volgen dit verder op en houden u op de hoogte van eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Raadpleeg ons voor meer informatie

Heeft u vragen over de nieuwe consumentenwetgeving en hoe deze van toepassing is op uw aankoop van een paard? Neem dan gerust contact op met ons kantoor op info@desdalex.be of maak eenvoudig een afspraak via onderstaande knop.. Wij volgen de ontwikkelingen en houden u graag op de hoogte.

 

Afspraak Maken

Meer artikels over sportrecht

Laatste Nieuws Update

Advocate waarschuwt voor 5 dure fouten tijdens een scheiding: “Wat heb je aan 5.000 euro ‘winst’ als je evenveel aan de notaris betaalt?” familierechtadvocate Mr....

Lees verder

Wie betaalt de kosten van mijn advocaat en het gerecht?

Wanneer cliënten betrokken worden in een gerechtelijke procedure stellen zij ons vaak dezelfde vragen: “Wat kost een advocaat?”, “Wie betaalt de kosten van mijn advocaat?”,...

Lees verder