Wie wint topper Club-Anderlecht? Advocaten én fans Van Steenbrugge en Luyckx bepleiten hun zaak

Geactualiseerd op 26 januari 2022

Voor elke speeldag in de Jupiler Pro League laat Sporza een bekende Vlaming aan het woord over de club van zijn of haar hart. Voor de topaffiche tussen Club Brugge en Anderlecht halen we er twee topadvocaten bij. Walter Van Steenbrugge is een fan van Club Brugge, Kris Luyckx supportert voor paars-wit. Wie mag straks zijn confrater jennen met de uitslag?

Meester Luyckx verdedigt de zaak van Anderlecht

Meester Luyckx gelooft ondanks alles wel in de kansen van Anderlecht. “Je wint geen wedstrijden met een palmares uit het verleden maar na 2 of 3 moeilijke jaren zie je toch sinds begin van dit seizoen een duidelijke kentering.”

“Vincent Kompany kan als coach voluit gaan en dat is al een belangrijk element. Ik heb ook de indruk dat er een goeie organisatie staat op en naast het veld. De sportieve belangen komen op de eerste plaats en dat vertaalt zich toch in resultaten de laatste weken.”

“Oké, Club Brugge zit in een flow. Ze pakten bijna freewheelend de titel, maar dat was niet omdat ze zo sterk waren, wel omdat de concurrentie in de lappenmand lag. Niet alleen Anderlecht, ook andere ploegen hebben daar hun afspraak met de geschiedenis gemist. Je ziet al dat het dit seizoen niet zo eenvoudig is voor Club om dominant te zijn.”

“Ik ben ervan overtuigd dat Anderlecht Club Brugge qua kwaliteit heeft bijgebeend. Er is een langdurig engagement met Kompany. Hij heeft veel krediet en dus zal er niet bij elk dipje een nieuwe coach staan. Ergens anders is er niet zo iemand te vinden. Hij kan de sleutel zijn van het succes.”

“Hij geeft heel veel kansen aan jongeren en het is duidelijk dat Anderlecht de jonge spelers wil houden en ze contracten geeft van langere duur. Dat sluit weer wat aan bij het Anderlecht onder Vanden Stock de laatste jaren. Kwaliteit en klasse. Dat zou zich moeten vertalen in goed voetbal en resultaten.”

Is een niet zo gevuld Jan Breydel een voordeel voor Anderlecht? “Dat denk ik wel. Ik heb de laatste jaren bijna geen enkele confrontatie tussen Club Brugge en Anderlecht gemist en die 12e man is altijd belangrijk. Die match is heel speciaal, ook voor de supporters zelf. Iedereen staat op scherp. Dat is nu minder dus dat is een extra voordeel voor Anderlecht. Maar dat zal omgekeerd over een paar maanden ook evengoed zo zijn. Ook in het Lotto Park kan het spoken.”

Zoals de kaarten nu liggen zullen we binnen 1 of 2 jaar weer op dezelfde hoogte staan als het professionele niveau van Club Brugge

Een vriendelijk woordje voor de tegenstander?

“Club Brugge heeft ontegensprekelijk grote stappen vooruit gezet de laatste jaren. Dat kan ik in alle objectiviteit zeggen. Financieel, maar ook op het vlak van organisatie en structuur. Dat is voor de fans een goede zaak, maar het kan ook afstralen op andere Belgische clubs.”

Een voorbeeld dat Anderlecht moet volgen dus? “We moeten van onze eigen sterkte uitgaan en zoals de kaarten nu liggen zullen we dan binnen 1 of 2 jaar weer op dezelfde hoogte staan als het professionele niveau van Club Brugge.”

Is Club Brugge de grootste club van het land? “Dat is subjectief. Financieel zal dat objectief wel zo zijn, maar als je naar de geschiedenis kijkt, blijft het Anderlecht. Club Brugge de grootste club van het land? Dat kan ik nog niet over mijn lippen krijgen.”

 

Lees het volledige artikel van Sporza hier

Meer artikels over strafrecht

Proces tegen de 42-jarige Khaldoon Al-Baghdadi

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder