Online tool om alimentatie te berekenen gelanceerd

Bij veel koppels die beslissen om op een goede manier voor de kinderen uit elkaar te gaan, loopt het vaak toch ongewild mis. Het gaat dan regelmatig over alimentatiekost.

De berekening van alimentatie is best ingewikkeld en hangt af van o.a. het hoederecht van de ouders, het loon en de extra legale voordelen.Om moeilijke discussies bij een echtscheiding te vermijden, zochten familierechters in heel Vlaanderen naar een gepaste oplossing.

Hieruit is een online rekentool ontstaan die alimentatie bij een echtscheiding berekent. Zo kan iedereen berekenen hoeveel alimentatie je kan ontvangen of moet betalen. Het resultaat van de tool is niet bindend en kan ook de onderhoudsbijdragen die vroeger zijn toegewezen niet ongedaan maken. De tool dient gebruikt te worden als basis in standaardsituaties zodat de discussie wordt beperkt tot het afwijkende.

Claudia van de velde, gespecialiseerd in familierecht licht toe:

Het is een digitale tool waar je een aantal gegevens op kan invullen. De belangrijkste gegevens voor deze berekening zijn: het inkomen van de beide ouders en de verblijfsregeling. Het is totaal afhankelijk van hoeveel tijd een kind bij de ene ouder of de andere ouder verblijft om te kunnen berekenen hoeveel de ene ouder eventueel nog aan de andere moet bijbetalen.

Bereken je alimentatie hier

 

Bekijk het interview van ATV

 

Bronnen
– Atv, 10/09/2020, “Online rekentool berekent alimentatie bij echtscheiding”
Radio 1, 10/09/2020, Interview met Claudia van De Velde
– VRT, 10/09/2020, “Gescheiden? Nieuwe website berekent hoeveel alimentatie u moet betalen”

Meer artikels over familierecht

Laatste Nieuws Update

“Zorg dat het geld terugkomt, of al uw zonen zullen afgemaakt worden”: ex-lief eist gestolen 450.000 euro terug bij familie van drugscrimi­neel Mr. Xavier Potvin...

Lees verder

Wat is de rol van een notaris gedurende een procedure vereffening-verdeling?

De notaris vervult een sleutelrol wanneer moet worden overgegaan tot de verdeling van een huwgemeenschap of nalatenschap: Wanneer iemand overlijdt, moeten de bezittingen en schulden...

Lees verder