Door snel te schakelen, konden we ons kantoor goed draaiende houden

Geactualiseerd op 26 januari 2022

Meester Claudia Van de Velde mocht op het platform van de Orde van Vlaamse Balies toelichten hoe we bij Desdalex de uitdagingen waar de Coronacrisis ons voor stelde, hebben aangepakt.

Door snel te schakelen, konden we ons kantoor goed draaiende houden

In ons beleidsplan gaven we al aan dat we initiatieven van advocaten in de kijker willen zetten. Ook tijdens de coronacrisis rechten onze advocaten de rug. We deden eerder al een oproep bij u als advocaat om ons zeker in te lichten van jullie initiatieven.

Vandaag komen we bij Claudia Van de Velde terecht, advocaat in Antwerpen. Zij vertelt over hoe haar kantoor de coronacrisis probeert te temmen, en hoe zij er opportuniteiten in vinden.

 width=

“In maart zijn we van de ene dag op de andere moeten overschakelen naar een totaal andere manier van werken. Van gevulde dagen met zittingen en consultaties en meetings op kantoor en tal van netwerkactiviteiten, naar de volle honderd procent thuis werken en leven. Dat vergde niet alleen een totale ‘mindshift’ op het vlak van de invulling van onze job als advocaat, maar ook een totaal andere aanpak van de organisatie van ons kantoor.”

Aan het woord is Claudia Van de Velde. Claudia is dit jaar dertig jaar advocaat en partner bij Desdalex, een kantoor dat zich op een steenworp van het Vlinderpaleis in Antwerpen bevindt. Zelf werkt ze vooral in dossiers rond familierecht, en naast haar kantooractiviteiten is Claudia ook actief als afgevaardigde in de algemene vergadering van onze OVB. “Na een voorzitterschap bij de Vlaamse conferentie en nadat ik ook lid was van de raad van de Orde, wou ik me verder graag blijven engageren voor onze beroepsgroep.”

Cloud

Het kantoor had in 2019 al een stap richting meer digitalisering gezet, met LawCloud. De bedoeling was om ‘in the cloud’ te werken. De overstap ging gepaard met best wel wat groeipijnen, maar in 2020 heeft het kantoor er wel de vruchten van geplukt. “Gedaan met ingewikkelde VPN verbindingen. Iedereen kon perfect vanop de computer thuis inloggen op het systeem. We schaften ook een professioneel Zoom – account aan wat ook voor onze cliënten heel gebruiksvriendelijk bleek. Toen na de eerste lockdown de versoepelingen er kwamen, merkten we dat we de combinatie van digitaal en fysiek vergaderen bleven doen. Het lijkt dat we daar het perfecte evenwicht wel in zullen vinden.”

Ook thuiswerk lijkt een grote intrede te hebben gedaan in het kantoor. “Al waren we daar best wel wat onwennig tegenover, toch bleken onze medewerkers er de meerwaarde van te ontdekken om ongestoord thuis te kunnen werken.”

Vooruit denken

Claudia gaf ons mee dat ze vooral blij is dat het kantoor snel heeft geschakeld in de crisis. Zo heeft het ook verder goed kunnen draaien. “We proberen echt vooruit te denken, ook in deze crisistijden, en blijven ook werken aan de groei. Onlangs kwamen er bijvoorbeeld nog twee mensen bij.” Die mindset binnen het kantoor is ook wel nodig. “We zijn een hechte groep, met veel jonge mensen, die ook wel nood heeft aan de leuke activiteiten, zoals een etentje, een teambuilding of gewoon een drink op vrijdagavond. Dat gemis begint wel te wegen. We zoeken er heel wat creatieve oplossingen voor; zo zijn er recent twee “CHO’s” (Chief Happiness Officers) binnen ons kantoor aangeduid.”

Einstein

Ik denk dat de belangrijkste lessen uit deze crisis zijn dat verregaande digitalisering van een advocatenkantoor echt wel essentieel is om te kunnen overleven”, zo laat Claudia optekenen. “Maar ook dat we de voordelen van thuiswerken na corona moeten blijven benutten en dat we de aandacht voor het mentale welzijn in onze beroepsgroep nooit uit het oog mogen verliezen. ‘In the middle of every difficulty lies opportunity, zei Einstein ooit. En hij had nog gelijk ook! (lacht)”

Bronvermelding

OVB: https://privaatluik.advocaat.be/nieuws-en-events/door-snel-te-schakelen-konden-we-ons-kantoor-goed-draaiende-houden

Meer artikels over familierecht

Laatste Nieuws Update

ASSISEN. Burgerlijke partij ziet pizzamoord als een executie: “Met de loop tegen de schedel” Kris Luyckx had een tiental argumenten klaarliggen. “In die branche ben...

Lees verder

Dag van het huwelijk

Iedereen kent wel het zilveren (25), gouden (50) of zelfs de diamanten (60) huwelijksverjaardag. Ieder jaar vieren vele koppels hun huwelijksverjaardag, maar de “dag van...

Lees verder