Daarom gebruiken sommige vrouwen de naam van hun man

Geactualiseerd op 15 juni 2022

In de praktijk zijn het bijna uitsluitend vrouwen die de naam van hun echtgenoot aannemen. Bij de vorige generaties gebeurde dat continu, maar nu steeds minder. Dat heeft te maken met de emancipatie van de vrouw, natuurlijk. Als men er toch voor kiest, is dat vaak omdat ze het beschouwen als een romantisch statement. En omdat het fijn is om dezelfde naam te hebben als de kinderen, als die er zijn.

Een puur symbolische zet.

In het Belgisch systeem krijg je enkel gebruiksrecht, maar juridisch verandert er niks. Dat wil zeggen dat je perfect de achternaam van je man kan gebruiken om een reservatie te maken voor een restaurant, maar voor alle officiële zaken – zoals een vliegtuigticket boeken of je belastingaangifte indienen – moet je je eigen naam gebruiken.

In Amerika is dat anders. Daar krijg je door het huwelijk automatisch de naam van je man, tenzij je opteert om je eigen naam ook nog te behouden. Daarom spreken we bijvoorbeeld van Joe en Jill Biden. Hillary Clinton is nog zo’n bekend voorbeeld. In de jaren 70 trouwde ze met Bill Clinton, en ze stond erop dat ze Hillary Rodham Clinton heette. Dat was destijds een enorm feministische daad, die heel wat ophef veroorzaakte.

Wat als je toch écht je achternaam wilt aanpassen?

Dan moet je een officiële procedure voor naamswijziging invoeren. Maar dat doet niemand. Zo’n naamswijziging wordt namelijk enkel toegestaan in heel specifieke gevallen. Wanneer je naam aanleiding geeft tot verwarring of anderen kan schaden.

Claudia heeft gemerkt dat het gebruik van de achternaam weleens aanleiding kan zijn tot discussies als koppels uit elkaar gaan. De meesten hebben niet meer de behoefte om de achternaam te gebruiken, maar er zijn zeker uitzonderingen. Als koppels scheiden, vervalt het gebruiksrecht van de achternaam. Maar je kan het op een akkoordje gooien dat je de naam toch nog mag gebruiken. Wanneer je een kledinglijn hebt onder die naam, bijvoorbeeld.

Sommige mensen vinden het belangrijk dat hun kind nog hun naam draagt na de scheiding. Sinds enkele jaren kunnen kinderen dubbele familienamen krijgen. Dat is ook een manier om het op te lossen. ~ Mr. Claudia Van De Velde

Bronnen

  1. 08/06/2022, Ja, ik wil (je achternaam): daarom gebruiken sommige vrouwen de naam van hun man,  Klik hier om het volledige artikel te lezen.
  2. 11/06/2022, VRT Nieuws, Zangeres Anouk trouwt voor 40.000 fans en kiest voor familienaam van echtgenoot (en dat is uitzonderlijk), klik hier om het volledige artikel te lezen.

Meer artikels over familierecht

Laatste Nieuws Update

ASSISEN: Khaldoon Al-Baghdadi veroordeeld tot levenslange opsluiting voor gruwelijke moord op Emmy Geboers De familie reageert opgelucht, maar blijft toch met vragen zitten. “We hadden...

Lees verder

Dag van het huwelijk

Iedereen kent wel het zilveren (25), gouden (50) of zelfs de diamanten (60) huwelijksverjaardag. Ieder jaar vieren vele koppels hun huwelijksverjaardag, maar de “dag van...

Lees verder