“Dit is gewoon misbruik van de voorhechtenis en het gaat in tegen de geest van waar de minister van Justitie naartoe wil, namelijk minder mensen in de gevangenissen.”

“Dit is gewoon misbruik van de voorhechtenis en het gaat in tegen de geest van waar de minister van Justitie naartoe wil, namelijk minder mensen in de gevangenissen.”

Bron: HLN 25/11/2017

MORTSEL

Voor de tweede keer sinds begin oktober leek het erop dat een groep hooligans de gevangenis mocht verlaten. Voor de tweede keer ging het parket in beroep tegen elektronisch toezicht. De advocaten reageren ontstemd.

“Raadkamer stuurt nog eens 9 Antwerpsupporters naar huis met voorwaarden of een elektronische enkelband na rellen in Mortsel”, tweette advocaat Kris Luyckx gisteren tevreden. Met daarachter de hashtag dat hij net op tijd is voor de opening van de nieuwe tribune.

Kort daarvoor had de raadkamer in Antwerpen zich uitgesproken over de aanhouding van negen Antwerpsupporters die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanval op supportersbussen van rivaal Beerschot-Wilrijk in augustus. Verscheidene van de verdachten zitten al sinds begin oktober in de gevangenis en hoorden dan ook met tevredenheid dat ze met een enkelband hun voorhechtenis thuis mochten verderzetten. Zeven enkelbanden en twee vrijlatingen onder voorwaarden, luidde de beslissing van de raadkamer.

Al snel volgde echter een bericht van het parket. “Beroep tegen alle negen”, liet parketwoordvoerder Ken Witpas weten. “Voorlopig blijven er dus acht aangehouden onder detentie en een onder elektronisch toezicht.”

“Geen bestraffingsfase”

Bij verschillende advocaten kwam het beroep van het parket gisteren als een verrassing. Het regende ontstemde reacties.

Zijn confrater Kris Luyckx, voor Dieter M. en Benjamin T., sprak krassere taal: “Dit is gewoon misbruik van de voorhechtenis en het gaat in tegen de geest van waar de minister van Justitie naartoe wil, namelijk minder mensen in de gevangenissen.” Zijn cliënt Benjamin T. had al een enkelband en moet die nu houden. “Daardoor kan hij niet gaan werken”, aldus Luyckx.

Teleurstelling ook bij advocaat Jorgen Van Laer voor Dennis D.B.. “Het openbaar ministerie moet goed nadenken of dit de wet op de voorlopige hechtenis niet voorbij gaat”, zegt hij. “Mijn cliënt zit al zes weken vast. Hij heeft een blanco strafblad, botste nooit met de voetbalwet, heeft al jaren vast werk en maakte nu een eenmalige vergissing. De feiten zijn ernstig maar dit is niet in verhouding.”

Elf aanhoudingen

Het parket van Antwerpen wijst erop dat een enkelband ook betekent dat de verdachte aangehouden blijft. Zij het dan niet achter de tralies. “De rechter besliste voor zeven van de negen al dat de aanhouding gehandhaafd moest worden”, aldus woordvoerder Ken Witpas. “Wij denken dat het ET geen voldoende waarborg vormt. Hetzelfde geldt voor de vrijlatingen onder voorwaarden. Het parket ziet dan ook niet in waar het misbruik zou zijn.”

Niet alle advocaten wilden zich neerleggen bij de enkelband die de raadkamer hun cliënten aanvankelijk oplegde. “Ik ga voor mijn cliënt zelf in beroep tegen de enkelband”, reageert Omar Souidi voor Brett V.D.. “Een enkelband is een thuisgevangenis en mijn cliënt hoort niet in een gevangenis, ook niet thuis. Ik ga met een bak vol vertrouwen naar de kamer van inbeschuldigingstelling (waar het beroep behandeld wordt, nvdr.).”

In het onderzoek rond de aanval op de bussen werden de afgelopen maanden al een twintigtal arrestaties verricht. Op dit moment zijn volgens onze informatie nog elf verdachten aangehouden.